Een nieuwe puppy in huis

5 tips over de voorbereiding

Er is niets leuker dan puppy’s die de boel onveilig maken. Deze kleine ongecontroleerde pups moeten nog ontzettend veel leren, en daar is tijd en een gezonde dosis geduld voor nodig. Je zult je handen er vol aan hebben, maar je krijgt er ook heel veel voor terug.

Het is natuurlijk niet niks om een puppy te nemen. Daarom hebben wij 5 tips voor je op een rijtje gezet waarmee je je zo goed mogelijk voor kunt bereiden op de komst van je nieuwe huisgenootje.

 

1. Boodschappenlijst

Het spreekt voor zich dat je puppy het een en ander nodig zal hebben aan spullen. Je kunt je alvast zo goed mogelijk voorbereiden op de komst van jouw nieuwe huisgenootje door vooraf wat benodigdheden in huis te halen. Hierbij kun je denken aan een voer- en drinkbak, de voeding en speeltjes. Hieronder vind je een boodschappenlijstje met essentiële en optionele benodigdheden.

 

Essentieel
  • Voer- en drinkbak
  • Bench / mand
  • Deken / kussen
  • Halsband
  • Looplijn
  • Voer
  • Ontvlooiingsmiddel
  • Ontwormingsmiddel
  • Speeltjes
  • Poepzakjes
Optioneel
  • Een hondenpenning
  • Een kleed / tapijt (Wanneer je een gladde vloer hebt)
  • Beloningssnoepjes
  • Tekentang
  • Nagelschaar
  • Borstel en/of kam
  • Puppypads
  • Voer- / bewaarton

 

2. Maak je huis Puppyproof

Hoewel je huis voor jou (en eventueel jouw kinderen) een veilige plek is, hoeft dit niet per se zo te zijn voor een puppy. Maak een rondje door je huis en tuin en maak deze, waar nodig, Puppyproof.

 

 

Buiten
  • Loop een rondje door de tuin en controleer of er geen giftige planten in de tuin staan. Op de website van het ASPCA kun je een uitgebreide lijst vinden met planten die giftig zijn voor honden.
  • Controleer of je tuin goed omheind is en of er geen gaten in de omheining zitten waardoor je pup zou kunnen ontsnappen.
  • Wanneer je ongediertebescherming gebruikt in de tuin is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je puppy hier niet bij kan.
  • Heb je een zwembad of vijver in de tuin, zorg er dan te allen tijde voor dat deze is afgedekt/ omheind is zodat je kleine viervoeter er niet in kan vallen.

 

Binnen
  • Controleer ook of je binnen geen giftige planten hebt staan.
  • Berg bedrading op achter meubels of dek deze af zodat je puppy er niet bij kan.
  • Zorg voor een afgesloten vuilnisbak zodat jouw nieuwe huisgenootje niet bij het vuilnis kan.
  • Kijk of er geen plekken zijn waar je puppy klem kan komen te zitten of van af zou kunnen vallen (denk bijvoorbeeld aan een traphekje wanneer je pup ook wel eens boven komt).
  • Bewaar schoonmaakmiddelen op een afgesloten plek.
  • Bewaar medicijnen op een veilige en afgesloten plek.
  • Berg afstandsbedieningen, telefoons en andere voorwerpen die batterijen bevatten goed op. Puppy’s vinden het, zeker in het begin, leuk om met zo’n beetje alles te spelen wat ze tegen komen. Wanneer het dier tijdens het spelen per ongeluk een batterij inslikt kan dit ernstige gevolgen hebben.
  • Berg schoenen en sokken op, de kans bestaat dat een pup hier op gaat kauwen of, delen ervan, inslikt.

 

3. Dierenartsenpraktijk

Je kunt, voordat je jouw nieuwe huisgenootje op gaat halen bij de fokker, alvast op zoek gaan naar een dierenartsenpraktijk bij jou in de buurt. Vraag kennissen en familie met een huisdier naar welke praktijk zij gaan. Wellicht zit hier een passende praktijk tussen voor jou en je nieuwe pup.

 

Wanneer je de pup opgehaald hebt kun je af en toe eens een bezoekje brengen aan de praktijk. Loop er simpelweg eens langs of loop er ook even binnen om je puppy bijvoorbeeld te wegen. Went jouw puppy aan de dierenarts(enpraktijk), dan zal hij of zij later minder zenuwachtig zijn wanneer je werkelijk een bezoekje moet brengen aan de dierenarts.

 

4. De juiste voeding kiezen

Vaak krijg je van de fokker wat voeding mee om de eerste dagen/ weken te overbruggen. Wanneer je over wil stappen op een andere voeding, kun je deze voeding gebruiken om geleidelijk aan over te mengen. Maar wat is nu precies een geschikte voeding voor een puppy?

Allereerst is het van groot belang om altijd voor een voeding te kiezen die speciaal is ontwikkeld voor puppy’s, er is overigens niet voor niets onderscheid gemaakt in puppyvoeding of voeding voor volwassen honden. Puppy’s hebben een uitgebalanceerde hoeveelheid aan nutriënten nodig welke een optimale groei en ontwikkeling ondersteunen; hierbij kun je denken aan eiwitten voor de opbouw van de spieren of vitamine A en selenium welke bijdragen aan een gezond immuunsysteem. Maar bijvoorbeeld ook aan prebiotica, zoals MOS (Mannan-oligosacchariden) en FOS (Fructo-Oligosacchariden) welke bijdragen aan een gezonde darmflora.

 

Ten tweede is het belangrijk om te kiezen voor een voeding die aansluit bij de grootte van je pup (het gaat hier om de grootte van je pup op volwassen leeftijd). Hier kun je onderscheid maken in kleine en middelgrote pups en de large breed puppy’s. Puppy’s met een volwassen gewicht van 1 tot 25 kilogram behoren tot de kleine en middelgrote pups, deze dieren mogen een ‘reguliere’ puppyvoeding krijgen.
Puppy’s met een volwassen gewicht van circa 30 kilogram of hoger mogen op een junior large breed voeding. Deze voeding is speciaal aangepast aan de voedingsbehoeften van large breed puppy’s en draagt bij aan een optimale groei, hierdoor is de kans op enostose/ groeipijn kleiner.

 

Ten derde is het belangrijk om goed naar de samenstelling van de voeding kijken. Wij geloven dat vlees een groot aandeel moet hebben in de voeding. Dierlijke eiwitten (vlees) bevatten diverse essentiële aminozuren voor honden. Om deze reden hebben dierlijke eiwitten dan ook een hogere biologische waarde dan plantaardig materiaal; dit houdt in dat dierlijke eiwitten meer essentiële aminozuren, in de juiste hoeveelheden, bevatten voor honden dan plantaardige eiwitten.

Verder vinden wij dat hondenvoeding graanarm of graanvrij hoort te zijn. Granen kunnen de veroorzaker zijn van een voedselintolerantie of een voedselallergie. Vermijd je granen, of gluten, in de voeding, dan vermijd je de kans op een voedselintolerantie of voedselallergie met betrekking tot granen of gluten.

 

Onze graanvrije voeding voor (large breed) puppy’s:

Riverwood Puppy

Riverwood Junior Large Breed

 

5. Puppystapjes

Onze vijfde, en laatste, tip heeft wellicht meer betrekking op de periode dat je je pup net in huis hebt. Maar het is wel een belangrijke tip!

Je kunt overwegen om een minivakantie te nemen wanneer je jouw nieuwe huisgenootje op gaat halen. De nieuwe pup is het namelijk nog niet gewend om lange tijd alleen te zijn. Wanneer je een minivakantie neemt, kun je jouw puppy in deze periode geleidelijk aan leren dat het oké is om af en toe eens alleen te zijn. Het is belangrijk dat je dit in puppystapjes doet! Laat je pup niet opeens de hele dag alleen, maar bouw dit langzaam op.
Plaats je puppy bijvoorbeeld eerst in de woonkamer en ga zelf naar een andere ruimte (waar de pup je niet kan zien). Wanneer de jonge hond stil en rustig is, kom je weer terug naar de ruimte waar je pup zich bevind en beloon je het dier. Dit kun je voorzichtig steeds verder uitbreiden. Ga vervolgens bijvoorbeeld eens een klein stukje lopen, circa 5 minuten. Deze wandelingen maak je steeds langer. Je beloont je puppy steeds wanneer je weer thuis komt, en het dier rustig en stil is.

Tot slot is het belangrijk om jouw puppy rustig kennis te laten maken met kinderen in huis, of met andere huisdieren. Laat de pup op eigen initiatief naar de kinderen of de andere huisdieren toe komen en dwing het dier nergens toe. Daarnaast is het belangrijk dat de pup en de andere huisdieren altijd de mogelijkheid hebben om de ruimte te kunnen verlaten. Wanneer de dieren zich bedreigd voelen, kunnen ze weg uit de situatie.

 

Wist je trouwens al dat we speciale puppypakketten gemaakt hebben voor al onze merken? In deze puppypakketten vind je naast een verpakking puppyvoeding, onder andere een leuke verrassing voor de pup en een puppygids met handige informatie. Vraag ernaar in de dierenspeciaalzaak.

 


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *