Puppy- of Junior Large Breed voeding

Welke voeding is geschikt voor jouw puppy?

 

Je staat voor het schap met puppyvoeding en probeert een keuze te maken in een passende voeding voor jouw kleine viervoeter. Graanvrij of graanarm? Een 100% natuurlijke voeding, ja of nee? Een voeding met slechts één eiwitbron of een voeding met meerdere eiwitbronnen? De keuze in hondenvoeding is reuze… Wanneer je eindelijk een keuze hebt gemaakt in een merk, sta je voor de volgende vraag: kun je jouw pup het beste puppyvoeding of junior large breed voeding geven?

 

Puppy food bowl

 

Het is handig om te weten dat de keuze in puppyvoeding of junior large breed voeding niets te maken heeft met de leeftijd van jouw puppy. Waar heeft het dan wel mee te maken, denk je nu misschien. Met het volwassen gewicht van jouw puppy:

Pups met een volwassen gewicht van 1 – 25 kg (soms 1 – 30 kg, dit kan variëren zijn per merk) krijgen puppyvoeding;

puppy’s met een volwassen gewicht van 25 kg (of 30 kg) of zwaarder, krijgen junior large breed voeding.

Let op: tot een leeftijd van 3 maanden krijgt elke pup puppyvoeding. Na drie maanden mogen pups van grote hondenrassen over op junior large breed voeding.

 

Wat is dan het verschil tussen puppyvoeding en junior large breed voeding?

Het is natuurlijke afhankelijk van het merk wat de precieze verschillen zijn tussen de twee varianten. Bij het ene merk kun je meer verschillen vinden tussen puppyvoeding en junior large breed voeding dan bij het andere merk. Over het algemeen zijn er echter vier verschillen te benoemen tussen puppy- en junior large breed voeding:  

 

  1. Vetten
    Over het algemeen hebben pups van grote hondenrassen een groeispurt tussen de 8 tot 14 maanden, maar ook voor deze tijd hebben de dieren te maken met een flinke groei. Het is van belang dat pups van grote rassen in deze periode niet te hard groeien, dit kan namelijk enostose (groeipijn) tot gevolg hebben. Om te voorkomen dat large breed puppy’s te hard groeien, is het belangrijk om deze dieren een voeding te geven welke uitgebalanceerde hoeveelheden eiwitten en vetten bevat. En dat is het eerste verschil tussen puppy- en junior large breed voeding: de energiewaarde/ metaboliseerbare energie.
    Pups halen de energie die zij nodig hebben om te groeien uit de voeding. Wanneer pups van grote rassen te veel energie binnen krijgen via de voeding, bijvoorbeeld wanneer ze reguliere puppyvoeding of te veel voeding krijgen, kunnen zij te hard gaan groeien. Daarom kun je voor large breed puppy’s het beste kiezen voor junior large breed voeding, welke uitgebalanceerde hoeveelheden aan eiwitten en vetten bevat om een gelijkmatige en optimale groei te ondersteunen, waardoor de kans op enostose verkleind wordt.
  2. Calcium
    Een ander verschil tussen puppyvoeding en junior large breed voeding is de hoeveelheid calcium. De voedingsbehoefte aan calcium is anders bij puppy’s van grote rassen dan bij pups van de wat kleinere rassen.
    Puppy’s van grote rassen zijn gevoeliger voor problemen aan het skelet; de botten van deze groep dieren groeien extreem snel waardoor er meer ruimte is voor ‘fouten’. Het lichaam van pups is nog niet in staat om een teveel aan calcium uit te scheiden. Wanneer een pup van een groot ras te veel calcium binnen krijgt, heeft dit een negatieve invloed op de vorming en groei van het skelet. Wanneer de dieren een overschot aan calcium binnen krijgen, kan dit resulteren in misvormde botten.
    Het is daarom van groot belang dat de voeding een uitgebalanceerde hoeveelheid calcium bevat. Vaak is het percentage calcium (op basis van 100 gram droge stof) lager in junior large breed voeding dan in puppyvoeding; hierdoor draagt de voeding bij aan een optimale ontwikkeling van het skelet.*
  3. Glucosamine en chondroïtine
    De gewrichten van grote hondenrassen hebben een hogere belasting dan de gewrichten van kleine hondenrassen; de gewrichten van grote honden moeten simpelweg meer gewicht dragen. Om de gewrichten van grote hondenrassen te ondersteunen, wordt er (extra*) glucosamine en chondroïtine aan junior large breed voeding toegevoegd. Glucosamine draagt bij aan de vorming en herstel van kraakbeen. Chondroïtine draagt bij aan de elasticiteit van het kraakbeen en een vertraagde afbraak ervan. Het is belangrijk dat de voeding zowel glucosamine als chondroïtine bevat, de voedingsstoffen versterken elkaars werking.
    *Sommige merken voegen ook glucosamine en chondroïtine toe aan de reguliere puppyvoeding ter ondersteuning van de gewrichten. Vaak zie je dan dat de hoeveelheid glucosamine en chondroïtine lager is in de puppyvoeding dan in de junior large breed voeding.
  4. Grootte van de brok
    Een laatste, waarschijnlijk erg voor de hand liggend, verschil is het formaat van de brokken. De brokken voor pups van kleine rassen zijn veelal kleiner dan de brokken voor pups van grote rassen. Dit bevordert het kauwen op de brok en draagt eraan bij dat een pup minder snel zal schrokken of de brokken in één keer door slikt.

 

*Om echt een goede berekening te maken van de hoeveelheid calcium in junior large breed voeding, kun je het aantal gram calcium berekenen per 1.000 kilocalorieën. Deze moet voor large breed puppy’s boven de 2,5 gram liggen, en onder de 4,5 gram (per 1.000 kcal).


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *