Groeipijn

Puppy’s hebben energie nodig om te kunnen groeien, deze energie halen zij uit hun voeding. Voor een optimale groei is het belangrijk om een puppy of een jonge hond de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding te geven en niet meer of minder. Daarnaast is het belangrijk om puppy’s en jonge honden van grote hondenrassen voeding te geven die speciaal voor grote hondenrassen is ontwikkeld; deze honden hebben vaak groeispurten en de tijd die zij nodig hebben om het volwassen gewicht te bereiken is langer dan bij puppy’s van kleinere rassen. Wanneer puppy’s of jonge honden van grote hondenrassen te veel energie binnen krijgen (als zij bijvoorbeeld reguliere puppyvoeding krijgen of te veel voeding), is er ook meer energie aanwezig voor de groei, wat kan resulteren in te snelle groei en groeipijn (enostose).

 

Puppy’s die het meest gevoelig zijn voor enostose behoren tot de grote en giant hondenrassen. Deze puppy’s groeien erg snel in de eerste maanden van hun leven; en dat is nou net waar enostose kan ontstaan… Maar wat is enostose en hoe kan het ontstaan?

 

Au, ik groei te snel

 

 

Enostose treedt vooral op bij de lange beenderen van een puppy. In de botten zitten de zogenoemde voedingskanalen, in deze voedingskanalen liggen een slagader en ader welke het bot voorzien van bloed en het bloed vervolgens weer afvoeren. Bij enostose groeien de botten te snel voor de voedingskanalen. Hierdoor worden de voedingskanalen te klein voor de bloedvaten waardoor deze in de verdrukking komen. Hierdoor kan er vocht gaan “lekken” en dit resulteert in extreme pijn.

 

 

Symptomen van enostose kunnen zijn:

  • Kreupel lopen (dit kan wisselen. De ene keer kreupel bij de achterpoot, de andere keer bij de voorpoot)
  • Wisselende intensiteit in kreupelheid
  • Helemaal niet willen lopen
  • Pijn

 

Diagnose

Een dierenarts zal de diagnose stellen aan de hand van de symptomen die hij waar neemt, daarnaast kan er een röntgenfoto gemaakt worden om enostose vast te stellen; maar ook om andere oorzaken van kreupelheid uit te kunnen sluiten.

 

Behandeling

De behandeling van enostose bestaat uit het veranderen van de voeding. Een puppy of jonge hond van een groot hondenras die voorheen reguliere puppyvoeding kreeg, moet overgezet worden op puppyvoeding voor grote hondenrassen; dit is voeding die minder energie bevat dan “normale” puppyvoeding en hierdoor de groei optimaal ondersteunt.
Naast het aanpassen van de voeding kunnen pijnstillers gegeven worden die de groeipijn kunnen verlichten. Dit is uiteraard geen behandeling maar een symptoom bestrijdend middel.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *