Het alleen zijn opbouwen…
Kinderen konden niet naar school en het advies luidde om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Dit advies is massaal opgevolgd en heeft erin geresulteerd dat diverse gezinsleden 24/7 aanwezig waren in huis. Het ontbrak onze trouwe viervoeters dan ook niet aan extra wandelingen in de middag en aandacht, aandacht en nog eens aandacht. Maar wat gebeurt er nu de kinderen weer naar school mogen en wanneer je weer fulltime op kantoor aan de slag kunt? Dit brengt één grote verandering met zich mee voor je geliefde huisdier, namelijk het lange tijd alleen zijn. Hoe kun je je trouwe viervoeter hierop voorbereiden?
Hoeveel voorbereidingen er nodig zijn voor je trouwe viervoeter is afhankelijk van de routine die je de afgelopen tijd hebt gevolgd. Heb je je routine aangehouden en ben je nog regelmatig weg geweest van huis? Dan hoef je minder voorbereidingen te treffen dan wanneer je bijna niet weg bent geweest van huis.
Of je nu een volwassen hond hebt, die je ook al had voordat de quarantaine periode van start ging, of een jonge pup, je kunt de dieren het beste geleidelijk aan (weer) laten wennen aan het alleen zijn. Op deze manier verklein je de kans op stress of verlatingsangst bij je hond of pup.
Met onderstaande oefeningen kun je jouw viervoeter (weer) laten wennen aan het alleen zijn:
- Creëer een veilige haven voor je pup; wanneer je een volwassen hond hebt, heeft het dier waarschijnlijk al een veilige haven. Een veilige haven is veelal de bench, een mand of kussen. Beloon je viervoeter wanneer hij uit zichzelf in de bench, op het kussen of in de mand gaat liggen. Maar ook wanneer het dier onafhankelijk gedrag vertoont.
- Maak er geen gedoe van wanneer je weg gaat van huis of wanneer je weer thuis komt. Ga je pup of hond bijvoorbeeld niet direct uitgebreid knuffelen of begroeten wanneer je weer thuis bent; maar wacht tot het dier rustig is geworden en begroet hem of haar dan pas.
- Je kunt het alleen zijn het beste geleidelijk aan opbouwen, je kunt je pup of hond niet opeens (weer) uren achtereen alleen laten. Je kunt het alleen zijn als volgt opbouwen:
- Je begint ermee om je viervoeter alleen te laten wanneer je zelf nog in huis blijft. Je laat je hond bijvoorbeeld in de woonkamer en gaat zelf naar de keuken of badkamer en doet de deur dicht. Wanneer je puppy of hond stil is, ga je weer naar de woonkamer en beloon je het dier. Wanneer dit goed gaat, kun je naar de volgende stap.
- In plaats van in het huis aanwezig te blijven verlaat je voor korte tijd het huis. Ga bijvoorbeeld eens een blokje om, circa 5 à 10 minuten. Beloon ook hier jouw viervoeter wanneer het dier rustig is wanneer je thuis komt. Is je pup of hond niet direct rustig wanneer je thuis komt? Wacht dan een moment af waarop hij of zij dat wel is, en beloon/ begroet het dier dan.
- Gaat dit goed? Dan breid je de periode waarin je hond alleen thuis is steeds verder uit. Ga bijvoorbeeld eens boodschappen doen of breng een bezoekje aan familie of kennissen. Op deze manier ga je steeds een stapje verder en kan je viervoeter er geleidelijk aan wennen dat het oké is om af en toe eens alleen te zijn.
*Wanneer je je pup in een bench wil plaatsen als je weg gaat van huis, oefen je dit op dezelfde manier. Je zorgt er eerst voor dat de bench als een veilige plek voelt voor je pup; dit kun je doen door je pup steeds te belonen wanneer hij uit zichzelf in de bench gaat liggen en door de bench wat aantrekkelijker te maken met een kussen of benchkleed. Wanneer je het alleen zijn gaat oefenen, plaats je je pup in de bench en gaat zelf naar een andere ruimte in het huis. Reageert je pup positief en is hij rustig en stil, dan kom je terug en beloon je je pup. Dit breidt je steeds verder uit volgens bovenstaande stappen.
0 reacties