Bij een voedselallergie of een voedselintolerantie reageert een hond of kat niet goed op de voeding die het dier op dat moment krijgt. Wanneer er sprake is van een voedselintolerantie kunnen honden of katten last krijgen van maag/darmproblemen. Bij een voedselallergie hebben honden of katten vaak last van huidproblemen; dit kunnen rode of kale plekken zijn, korsten op de huid of bijvoorbeeld overmatig last van huidschilfers.
Vaak wordt een reactie van een hond of kat toegeschreven aan een voedselallergie, om hier definitief uitsluitsel over te krijgen kan een dierenarts diverse testen uitvoeren.

 

 

Het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie

Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem en maakt histamine aan als reactie op een bepaald eiwit. De aanmaak van histamine zorgt voor vasodilatatie (verwijden) van de bloedvaten, rode huid, jeuk en mogelijk zwellingen.

Bij een voedselintolerantie reageert het lichaam wel op een bepaald ingrediënt, maar er wordt geen histamine aangemaakt.

 

Een dier hoeft niet van jongs af aan allergisch te zijn voor een bepaald eiwit. Ook op latere leeftijd kan het lichaam een allergische reactie opbouwen. Het kan dan ook zijn dat je jouw hond of kat al jaren dezelfde voeding geeft zonder dat jouw kleine viervoeter hier een allergische reactie op heeft. Terwijl er na een paar jaar toch een allergische reactie optreedt.

 

Hoe kom je erachter waar jouw hond of kat op reageert?

Dit is een lastig proces. In beide gevallen kun je een eliminatiedieet proberen om vast te stellen waar jouw huisdier allergisch voor is. In een eliminatiedieet is slechts één eiwitbron verwerkt (een hond of kat reageert altijd op een bepaald eiwit wanneer er sprake is van een allergische reactie). Dit eliminatiedieet probeer je minimaal zes weken. Reageert jouw hond of kat na deze zes weken goed op de voeding, dan is jouw huisdier niet allergisch voor de eiwitbron in het eliminatiedieet.

Reageert jouw huisdier echter slecht op de voeding, dan is jouw hond of kat waarschijnlijk allergisch voor de eiwitbron die verwerkt is in de voeding; dan ga je een eliminatiedieet volgen waarin een andere eiwitbron is verwerkt. Dit proces herhaal je totdat je een voeding hebt gevonden waar jouw hond of kat goed op reageert.

 

BELANGRIJK! Let er op dat je jouw hond tijdens het voeren van een eliminatiedieet ook geen tussendoortjes geeft met de eiwitbron die je probeert te vermijden. Probeer je een voeding met eend als eiwitbron, geef jouw hond dan ook alleen snacks die uitsluitend eend als eiwitbron bevatten.

 

Hypoallergeen dieet

Nadat je een voeding hebt gevonden waar jouw hond of kat  goed op reageert, en die dus een eiwitbron bevat waar jouw huisdier niet allergisch voor is, kun je hem deze voeding blijven geven. Deze voedingen staan vaak bekend als hypoallergene voedingen, dit zijn veelal voedingen die één (unieke) eiwitbron bevatten. Sommige voedingen bevatten meerdere hypoallergene eiwitbronnen; dit zijn dan unieke eiwitbronnen die niet veel gebruikt worden in diervoeding, de kans dat een hond of kat hier allergisch op reageert is erg klein.

 

Kies je ervoor om geen hypoallergene voeding te verstrekken, let dan goed op de ingrediëntenlijst.
Bijvoorbeeld: Jouw kleine viervoeter is allergisch voor kippeneiwitten. Dan kies je een voeding welke geen kippeneiwitten bevat.

Wanneer je een verpakking vindt met de tekst ‘met lam’, is het belangrijk om toch de ingrediëntenlijst te controleren. Het kan zijn dat er naast lamseiwitten ook andere dierlijke eiwitten verwerkt zijn in de voeding. Bevat de voeding naast lamseiwitten ook kippeneiwitten? Dan is deze voeding niet geschikt voor jouw huisdier.

Bevat de voeding kippenvet? Dan is de voeding wel geschikt voor jouw hond of kat (mits de voeding geen kippeneiwitten bevat). Het lichaam reageert namelijk uitsluitend op eiwitten en niet op vetten.

 

Gehydrolyseerde eiwitten

Bevat de voeding gehydrolyseerde kippenlever, maar is jouw huisdier allergisch voor kip? Dan zal jouw huisdier hoogstwaarschijnlijk geen allergische reactie hebben op deze voeding. Dit komt doordat de eiwitten, afkomstig van de kip, tijdens het hydrolyse proces worden afgebroken tot hele kleine deeltjes (peptiden). Deze peptiden zijn zó klein dat het lichaam van jouw huisdier ze niet kan herkennen, en hierdoor kan het dier er ook niet allergisch op reageren.

 

 

Heb je vragen of opmerkingen? We horen het graag! Je kunt deze doorsturen naar: redactie@johnsonpetfoods.nl

Heb je een onderwerp waar je graag wat meer over wil lezen? Ook dan kun je een mail sturen naar redactie@johnsonpetfoods.nl


3 Reacties

 1. Jenny Homan

  Ik vermoed dat mijn Eng bull een voedselintollerantie heeft want hij heeft last van een rode huid en ontstoken voetzolen waardoor hij veel likt en bijt op zijn voetjes. Diverse voersoorten geprobeerd maar nog steeds niet de juiste. Deze allergie heeft hij pas na 1 1/2 jaar gekregen!
  Wat adviseert u mij?

  Antwoord
 2. Brigitte Bosmans

  Mijn van 8 maanden heeft urticaria pigmentosa, ( volgens dierenarts) , vele soorten voeding geprobeerd , wat raad u mij aan qua voeding , behandeling aan . En kan een teveel aan histamine daar een oorzaak van zijn ?
  Mvg Brigitte

  Antwoord
 3. Kristien

  Beste,
  Waar kan ik gehydrolyseerde kippenlever kopen?
  Het natvoer van HIll s presription diet Z/D bevat dit, en dit blikvoer , is het enige wat mijn hond verdraagt. Ze krijgt smorgens cortisone, en bij elke maaltijd dubbele pancreasenzymen, en ook nog omega3 6 7 9 vetten.
  Omdat hills Z/D niet meer verkrijgbaar is, probeerde ik de versie van Royal Canin ( ook blikvoer), maar dit verteert ze ook niet !!
  Nu heb ik nog maar voor drie dagen eten voor haar, en als ik geen oplossing vind, zal ik ze moeten laten inslapen…. ik ben ten einde raad;
  Vandaar mijn vraag.
  Dank voor uw reactie Kristien uit België

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Een nieuwe puppy in huis - johnsonpetfoods - […] dat hondenvoeding graanarm of graanvrij hoort te zijn. Granen kunnen de veroorzaker zijn van een voedselintolerantie of een voedselallergie.…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *