Wist je dat…

Honden vaak gras eten omdat ze dan misselijk zijn, vooral als ze misselijk zijn op een lege maag?

 

Een hond die gras eet op een lege maag, kan last hebben van overtollig maagzuur. Het kan voor deze honden een oplossing zijn om ze ’s avonds nog een handje brokken te geven; bij deze honden merk je veelal dat ze in de ochtend misselijk zijn. Honden die gras eten, maar niet op een lege maag, doen dit vaak omdat ze willen braken.

Een andere oorzaak van gras eten kan een soort natuurlijk gedrag zijn. Wolven eten hun prooi vaak helemaal op, inclusief de maag en inhoud. Deze maaginhoud bestaat veelal uit plantaardig materiaal. Het dieet van honden is na de domesticatie echter veranderd, en veel honden krijgen nu brokken of vers vlees. Omdat honden vaak geen hele prooien kunnen eten, en dus ook niet de maaginhoud, gaan ze op zoek naar ander plantaardig materiaal, in dit geval gras wat bijna overal te vinden is.

En natuurlijk kunnen honden het gras ook gewoon lekker vinden. Vooral de jonge scheutjes zijn vaak in trek. Sommige honden hebben ook echt een voorkeur voor bepaalde grassoorten en snuffelen in de berm naar deze specifieke soorten zodat ze daar lekker aan kunnen knabbelen. Het kan geen kwaad wanneer jouw hond dit doet en je kan hem dan ook gewoon zijn gang laten gaan. In vers gras zit overigens een aardige hoeveelheid plantaardige omega-3 vetzuren, dit maakt gras ook nog eens een gezond hapje voor jouw hond.

 

 

 

Druiven (en rozijnen) erg gevaarlijk zijn voor jouw hond?

De exacte stof die verantwoordelijk is voor gezondheidsproblemen bij een hond die druiven gegeten heeft, is nog niet bekend. Wel is bekend dat druiven, zelfs in kleine beetjes, zeer giftig zijn voor honden en kunnen resulteren in nierfalen. Een hond die druiven heeft gegeten kan: gaan braken, diarree krijgen, een verminderde eetlust hebben, lusteloos zijn, uitdrogen, zweertjes in de bek krijgen en buikpijn hebben. Deze symptomen treden vaak binnen een paar uur na de inname van druiven op. Neem direct contact op met de dierenarts als je vermoed dat jouw hond druiven heeft gegeten!

 

 

Katten aangetrokken worden door kattenkruid (ook wel bekend als Catnip) omdat het een stofje bevat genaamd nepetalactone?

Nepetalactone wordt door de plant zelf geproduceerd om insecten te weren. Het stofje zorgt ervoor dat katten zich ‘high’ voelen. Het effect van het stofje duurt gemiddeld tien minuten, hierna zal jouw kat zich weer normaal gaan gedragen. Wanneer een kat kattenkruid op eet zal het een kalmerend effect hebben. Wanneer een kat echter aan kattenkruid ruikt, is het effect juist tegenovergesteld: de kat wordt (hyper)actief.

Circa 50% van de katten voelt zich aangetrokken tot kattenkruid terwijl de andere helft er nauwelijks of niet op reageert.

 

 

Er in voeding veel antioxidanten zitten?

Antioxidanten zitten bijvoorbeeld in noten, volkoren granen, olijfolie, zeevruchten en gevogelte. En ook in groente en fruit, natuurlijk. Goede bronnen van antioxidanten in diervoeding zijn bijvoorbeeld:
Fruit: gedroogde pruimen, appel, bosbessen, aardbeien en frambozen.
Groente: spinazie, wortel, bieten, boerenkool en aubergine.
De natuurlijke antioxidanten die in Riverwood en Profine worden gebruikt zijn: vitamine E, vitamine B2, zink, mangaan, koper en selenium.

Het is belangrijk dat er in het lichaam van jouw huisdier een juiste balans is tussen vrije radicalen (bijproducten die ontstaan tijdens metabolische processen in het lichaam) en natuurlijke antioxidanten. Vrije radicalen beschadigen celmembranen, eiwitten, vetten en DNA; dit komt doordat vrije radicalen zuurstof bevatten maar een elektron missen. Dit elektron nemen ze vervolgens af van celmembranen, eiwitten, vetten of DNA van het lichaam. Vaak verandert het molecuul waarvan het elektron is afgenomen ook in een vrije radicaal, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Antioxidanten kunnen schade aan de lichaamscellen voorkomen doordat zij een elektron kunnen ‘doneren’ aan vrije radicalen zonder zelf in een vrije radicaal te veranderen; hierdoor wordt de cirkel verbroken.

Is er toch sprake van een teveel aan vrije radicalen, dan spreken we van oxidatieve stress; een van de veroorzakers van schade aan een aantal moleculaire soorten in het lichaam, zoals lipiden, eiwitten en nucleïnezuren.

 

 

Een hond soms niet kauwt op de brokken en deze heel door slikt?

Dit staat bekend als schrokken. Een hond kan gaan schrokken doordat de brokken die het dier krijgt te klein zijn voor zijn of haar kaken. Hierdoor hoeft de hond niet te kauwen en kan het dier de brokken in één keer doorslikken.

Schrokken kan nadelige gevolgen hebben voor honden. Zo komen de brokken heel in de maag terecht wat de spijsvertering negatief beïnvloed. Ook kunnen honden tijdens het schrokken extra lucht binnen krijgen wat winderigheid als gevolg heeft.
Om schrokken te voorkomen kun je een antischrokbak aanschaffen of de brokken in het gras gooien zodat jouw hond wat langer bezig is met het eten van de brokken en dit wellicht wat langzamer zal doen. Wil je een antischrokbak aanschaffen voor jouw trouwe viervoeter, vraag de dierenspeciaalzaak welke antischrokbak geschikt is voor jouw hond.

Een andere oorzaak van schrokken is voernijd. In dit geval kan een hond bang zijn dat jij, of een andere hond, zijn brokken af zal pakken of op zal eten. Zorg ervoor dat jouw hond zijn brokken in een rustige omgeving op kan eten. Hierdoor verklein je de kans op voer/ baknijd.

 

 

Heb je vragen of een bepaald onderwerp waar je graag meer over wil weten? We horen het graag! Je kunt een berichtje sturen naar: redactie@johnsonpetfoods.nl

 


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *