Vuurwerkangst bij honden voorkomen of verhelpen

 

Er zijn maar weinig honden die geen problemen ervaren met vuurwerk en/of onweer. De meeste honden worden bang door de knallen in combinatie met de flitsen. De angst voor vuurwerk en onweer kan zich op verschillende manieren uiten. Denk aan extreem hijgen, kwijlen, blaffen, zich verstoppen onder een een tafel of stoel, dicht bij jou willen zijn, niet naar buiten willen, niet willen plassen of poepen, niet willen eten of drinken, enzovoort. De ene hond heeft er meer last van dan de ander.

 

 

Als je googelt op tips vuurwerkangst bij honden vind je verschillende websites die tactieken suggereren om je hond van vuurwerkangst af te helpen, zoals het afspelen van vuurwerk geluiden. Het is zeker goed om je zo breed mogelijk in te lezen, zodat je kunt bekijken welke methode jou en je hond het meest aanspreekt. Verschillende methodes proberen kan ook geen kwaad, mits het uiteraard diervriendelijke trainingen zijn.

 

In dit artikel gaan we het hebben over de, diervriendelijke, methode genaamd TTouch en welke medicijnen/hulpmiddelen er zijn voor vuurwerkangst. We zijn hiervoor in contact gekomen met Robbin Kleinpenning van https://www.puppygroep.nl/. Robbin heeft gediplomeerd Tellington TTouch® Practitioner Ingrid Mus-Huijsman hierover geïnterviewd. Het interview is gratis te beluisteren, zie: https://www.puppygroep.nl/vuurwerkangst-bij-honden/. Het interview duurt 36 minuten. De informatie hieronder is dan ook een samenvatting van wat er besproken is in het interview.

 

Is TTouch dé oplossing voor honden met vuurwerkangst?

Wanneer je hond nu erg bang is voor vuurwerk, dan zal hij na deze training niet opeens vuurwerk ontzettend leuk vinden. Wel is het de bedoeling dat de angst die je hond ervaart afneemt. Hoeveel de angst afneemt hangt af van verschillende factoren; iedere hond is namelijk uniek evenals de situatie waar de hond in verkeert. Er zijn voorbeelden waarbij de hond in kwestie eerst niet meer wilde eten en niet meer naar buiten wilde, zo groot was de angst voor vuurwerk. Na de training lag deze hond rustig(er) onder de tafel aan zijn botje te knabbelen.

 

Wat is TTouch?

Het zijn hele zachte, kleine en aandachtige aanrakingen waarbij we de huid verplaatsen. In de huid zitten heel veel zenuwcellen waardoor we in feite informatie geven aan het zenuwstelsel van de hond.

Het filmpje hieronder geeft je een goede indruk van TTouch:

 

Wat is het doel van deze methode?

Het idee van de touches (aanrakingen) is dat de spanning verminderd bij de hond. De hoeveelheid stresshormonen nemen hierdoor af. Als je de touches 2-3 keer per week enkele minuten oefent bij je hond, ga je zien dat het algehele stressniveau naar beneden gaat, met als gevolg dat hij minder gevoelig is voor externe prikkels. Als er dan wel een externe prikkel is, dan is de reactie van je hond minder heftig en herstelt hij sneller.

Zodra de jaarwisseling nadert, en je merkt dat je hond zich angstig(er) gedraagt, kun je door middel van touches je hond helpen om op dat moment te kalmeren. Doordat je de touches wekelijks geoefend hebt reageert je hond minder heftig op het vuurwerk. Althans, dat is het idee. Ook zie je vaak dat een angstige hond moeilijk of soms helemaal niet meer bereikbaar is. Het is net of hij je dan niet meer hoort. Door het toepassen van de touches kun je je hond weer sneller naar zijn oude/normale staat laten terugkeren.

 

Je kunt deze techniek zelf leren

Er zijn meerdere bedrijven/personen die een TTouch workshop aanbieden in Nederland. Ingrid, de persoon die Robbin hierover geïnterviewd heeft, geeft workshops waarin ze TTouch leert aan hondenbezitters. Het is een ééndaagse workshop die gevolgd kan worden in een groep of individueel. Je hond neem je mee wanneer je de workshop volgt. Wanneer je de workshop eenmaal gevolgd hebt, is het de bedoeling dat je de touches wekelijks 2 – 3 keer zelf thuis oefent.

Voor alle beschikbare data en locaties van de TTouch® workshops, zie: http://www.tteam-ttouch.nl/cursus-agenda.

 

Wanneer beginnen met trainen?

Wanneer je in oktober start met deze techniek onder de knie te krijgen zal je daar zeker profijt van hebben met oudejaarsdag en de jaarwisseling.

 

Zijn er nog andere ideeën die helpen tegen vuurwerkangst?

Het is een goed idee om hersenwerkjes met je hond te doen. Er zijn ontzettend veel ideeën en mogelijkheden hierin. Enkele voorbeelden om je te helpen starten:

  • Verstop snoepjes in de kamer die je hond vervolgens mag zoeken.
  • Verstop snoepjes in een opgerolde handdoek. Het idee is dat de hond de handdoek met zijn neus open rolt zodat hij snel bij de snoepjes kan.
  • Pak een oude schoenendoos, leg er balletjes of oude wc-rollen in en strooi er enkele snoepjes in. Laat je hond de snoepjes zoeken.
  • Pak een petfles en laat je hond een rondje lopen om de petfles.
  • Zet meerdere petflessen achter elkaar, zodat je hond leert slalommen om de flessen.

 

Voor meer ideeën kun je ook in Google zoeken op: denkspelletjes hond. Ook zijn er speciale speeltjes voor je hond verkrijgbaar waarmee je dit soort spelletjes kunt doen. Zie onderstaande video als voorbeeld:

 

Het voordeel van dit soort oefeningen is dat je hond mentaal uitgedaagd wordt en daardoor op de eerste plaats, moe wordt, maar daarnaast ook minder focus heeft op wat er om hem heen gebeurt. Wel is het aan te raden om dit soort spellen wekelijks te oefenen, zodat het niet geheel nieuw voor hem is.

 

Medicijnen / natuurlijke middelen

Je hebt diverse natuurlijke middelen voor honden, zoals Bach bloesem remedies. Bach bloesem is gebaseerd op planten en bloemen, die in de dertiger jaren van de vorige eeuw zijn ontdekt door de Engelse arts Dr. Edward Bach. Het zijn druppels die je je hond vier keer per dag dient te geven. Er zijn in totaal 38 verschillende soorten remedies en nee, je hebt ze niet allemaal nodig. Om te bepalen welke je dan wel nodig hebt is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van het karakter van je hond en de problemen. Er zijn experts die je hiermee kunnen helpen om een op maat gemaakte mix samen te stellen specifiek voor jouw hond. Deze experts hebben dan ook een cursus gevolgd voor Bach bloesemtherapie voor dieren.

Wanneer je een op maat gemaakte mix laat opstellen voor je hond, dan krijg je een vragenlijst toegestuurd met ongeveer 30 vragen. Het doel hiervan is dat de expert een goed beeld krijgt van de hond zodat hij/zij een mix kan maken.

 

Enkele voorbeelden van vragen zijn:

  • Kunt u een beschrijving geven van de situaties waarin uw dier angstig of onzeker is en wat het gedrag is/de reacties zijn in een dergelijke situatie?
  • Hoe zou u het karakter van uw dier omschrijven?
  • Is het een gewoon huisdier of heeft het een duidelijke taak (bv hulphond, co-coach, etc)?
  • Hebben er recentelijk veranderingen plaatsgevonden in de leefomgeving van het dier? (bijvoorbeeld verhuizing, verbouwing, nieuwe meubels, ander voer, ziekte, sterfgeval, etc)

 

De kosten voor een op maat gemaakt mix zullen verschillen per aanbieder, maar je mag rekening houden met ongeveer €35,00 (plus eventuele verzendkosten). Houd er rekening mee dat een op maat gemaakte mix ongeveer een maand houdbaar is.

 

Andere natuurlijke middelen die je kunt proberen zijn: Vetplus Calmex, Zylkène en Adaptil. Verder kun je ook een Thundershirt proberen. Een Thundershirt is een vest voor je hond dat strak rond het lichaam zit. De druk die het vest geeft, creëert een rustgevend effect bij de hond. Je mag bovenstaande ideeën combineren. Als je googelt op Thundershirt dan vind je verschillende aanbieders die dit product verkopen.

 

Wat absoluut niet doen?

De medicatie die we afraden bij vuurwerkangst zijn producten die als werkzame stof acepromazine bevatten. Acepromazine is onder andere bekend onder de merknamen Vetranquil, Sedalin, Calmivet, Tranquigel en Neurotranq. Als het goed is worden deze middelen ook niet (meer) voorgeschreven door dierenartsen bij vuurwerkangst, maar het is nooit verkeerd om even de bijsluiter goed door te lezen. Acepromazine is een middel waarbij de hond nog wel alles hoort, maar waarbij de spieren niet meer (goed) werken.


2 Reacties

  1. Ivan

    We zijn de afgelopen jaarwisseling weer goed doorgekomen en onze normaal zo vrolijke Vizsla heeft het trauma overleefd. Dit was nu al het derde jaar dat ik bij de hond onder bed ga liggen. Natuurlijk is de hond bang van vuurwerk. Ik ben dat zelf overigens ook. Ik mag voor alle huisdieren in de hele wereld hopen dat dat uitzinnige geknal wordt afgeschaft.
    https://www.happytail.nl/uitlaatservice

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *