Verhuizen met je kat – hoe pak je dit aan?

Voor, tijdens en na een verhuizing ontstaat er vaak stress, wat als onplezierig wordt ervaren. Dit geldt zowel voor jou als voor jouw kat. De tips hieronder bieden je wellicht wat structuur en rust in deze hectische periode.

Je kunt ervoor kiezen om jouw kat naar een pension of een bekende te brengen voordat het rommelen in huis begint. Jouw huisdier merkt namelijk al snel genoeg dat er dingen gaan veranderen. Wil je jouw kat liever niet naar een pension of bekende brengen, dan hebben we een paar tips voor je.

 

 

Aandachtspunten vóór de verhuizing

Tijdens de voorbereiding op de verhuizing heb je vaak een andere dagindeling dan normaal. Belangrijk hierbij is dat je de routine van jouw kat constant houdt om angst en stress zo veel mogelijk te voorkomen. Probeer bijvoorbeeld altijd dezelfde voertijden aan te houden. En ook al ben je druk bezig met de verhuizing, blijf jouw kat aandacht geven. Verder kun je jouw kat vast laten wennen aan dozen in huis door er simpelweg een paar in huis te plaatsen. Laat de keuze aan jouw kat of hij of zij de dozen gaat verkennen, dwing de viervoeter nergens toe. Laat jouw kat voor de verhuizing ook vast wennen aan een transport box of reismand. Doe je dit vooraf, dan kun je stress bij jouw kat voorkomen op de dag van de verhuizing zelf. Plaats de transport box in een ruimte waar jouw kat veel komt. Leg er voor jouw kat bekende voorwerpen in zoals een dekentje of wat speeltjes. Ook kun je er wat snoepjes in leggen of jouw kat belonen zodra hij er (uit zichzelf) in gaat zitten.

 

Aandachtspunten tijdens de verhuizing

De dag van verhuizen zal altijd hectisch verlopen. Zorg er daarom voor dat er een ruimte is waar je jouw kat in kunt plaatsen en houdt alle ramen en deuren dicht. Op deze manier kun je hem afschermen van alle drukte in huis en zal het dier minder snel last krijgen van angst of stress. Plaats de transport box inclusief een dekentje, een kattenbak, speeltjes en eten en drinken in de ruimte. Staat alles in de verhuiswagen, zet jouw kat dan in de transport box en haal hem uit de kamer. Neem het dier in jouw auto mee naar de nieuwe woning.

In het nieuwe huis plaats je de transport box weer in een aparte ruimte zodat jouw kat ook hier weer afgeschermd wordt van alle drukte. Deze ruimte dient als de ‘veilige haven’ voor jouw kat tijdens de verhuizing. Laat jouw kat op eigen initiatief uit de transport box komen en dwing hem niet. Houdt alle ramen en deuren gesloten zodat jouw kat niet weg kan lopen. Leg bekende voorwerpen zoals een dekentje, een krabpaal en speeltjes in de ruimte en zorg voor wat eten en drinken. Jouw kat zal zich het meest op zijn gemak voelen wanneer er een bekend persoon in de ruimte aanwezig is.

Wanneer een kat extreem angstig is kun je ervoor kiezen om een rustgevende spray te verspreiden in de ruimte waar de kat zich bevindt.

 

Aandachtspunten na de verhuizing

Als alle meubels op hun plek staan in de nieuwe woning en de rust is wedergekeerd, kun je jouw kat per kamer laten wennen aan het huis. Laat echter de keus over aan jouw kat, zet de deur van de kattenkamer op een kiertje, zodat jouw kat er zelf voor kan kiezen om op onderzoek uit te gaan. Het helpt om spulletjes met zijn geur eraan in huis te verspreiden; zo zal jouw kat zich sneller thuis voelen. Houd jouw kat echter de eerste paar weken binnen om te wennen aan het nieuwe huis, voordat je hem naar buiten laat. Laat je jouw kat voor het eerst weer naar buiten, doe dit dan geleidelijk aan door bijvoorbeeld te tuindeur open te zetten en open te laten, zodat hij bij paniek ook meteen weer naar binnen kan. Daarnaast is het raadzaam om dit vlak voor etenstijd te doen, zodat je jouw kat naar binnen kunt roepen als het eten klaar staat. Vergeet ook zeker niet om jouw kat te laten chippen met het nieuwe adres erop, of de adreswijziging door te geven bij de databank van de instantie waar jouw kat gechipt is.

Wederom is het belangrijk dat de routine van de kat in het nieuwe huis hetzelfde blijft en dat je jouw kat voldoende aandacht geeft. Zodra iedereen is gewend aan de nieuwe woning, zal de rust snel wederkeren.


1 Reactie

  1. Natalie

    Mijn kat heeft een vreemde eigenschap. Hij houdt ervan om in dozen te zitten, bij voorkeur dozen met een gat erin, waar hij zijn poot kan door steken. Dat kwam bij de verhuizing goed van pas. Hij had voor zijn eigen comfortzone gezorgd. Hij had ook helemaal geen transitieproblemen. Hij kwam uit de doos en ging gewoon op de vensterbank liggen suffen.

    https://sijbesmaverhuizingen.nl/

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *