Veel honden- en katteneigenaren vinden het lastig om te bepalen of hun huisdier het juiste gewicht heeft, of dat hij te dik of te dun is. Een van de richtlijnen die je als baasje kunt gebruiken is te vinden in de ras standaard van een hond of kat, hier vind je het gemiddelde gewicht voor jouw hond of kat. Maar met alleen het gemiddelde gewicht kun je niet bepalen of jouw hond of kat in goede conditie is. Sommige honden of katten zijn namelijk klein of juist groot voor hun ras, dan kun je niet aan de hand van het gemiddelde gewicht bepalen of jouw hond te dik, te dun of in goede conditie is. Hoe kun je dit dan bepalen?

 

 

Om te bepalen of jouw hond of kat op een goed gewicht zit, zal je jouw huisdier kritisch moeten bekijken en daarnaast goed moeten voelen bij de ribben, de buikomvang, spiermassa en eventueel bij de botten.

Ondergewicht

Bij honden en katten met ondergewicht kun je de ribben en de ruggenwervels zeer goed voelen wanneer je hier overheen gaat met je hand zonder druk uit te oefenen, er zit geen vetlaag meer tussen de botten en de huid. Bij kortharige dieren zijn de ribben en ruggenwervels ook goed zichtbaar. De taille een jouw hond of kat is duidelijk zichtbaar en het dier heeft ingevallen flanken. Honden en katten met ondergewicht hebben een sterk oplopende buiklijn. Tot slot hebben de dieren benige uitsteeksels bij bijvoorbeeld de heupen en lende (achterzijde van de rug) omdat er ook hier geen vetlaag meer aanwezig is die de botten bedekt.

 

Ideaal gewichtIdeaal gewicht

Een hond of kat heeft een ideaal gewicht wanneer je zijn ribben kunt voelen als je er met je hand overheen beweegt zonder druk uit te oefenen. De ribben zijn niet, of niet goed, zichtbaar. Een hond of kat heeft een lichte ingevallen flank, en een licht oplopende buiklijn. Ook heeft het dier een duidelijke taille wanneer hij goed op gewicht is.

 

 

OndergewichtOvergewicht

Bij honden en katten met overgewicht kun je de ribben niet voelen zonder druk uit te oefenen als je er met je hand overheen beweegt. Daarnaast zijn de ribben niet zichtbaar, er zit een vetlaag tussen de botten en de huid. Jouw hond of kat heeft geen duidelijke taille en geen ingevallen flanken meer. Een hond of kat met overgewicht heeft geen oplopende buiklijn meer, dit is nu een rechte lijn. Spreken we over obesitas, dan loopt de buiklijn zelfs naar beneden en kijk je aan de zijden van jouw hond of kat dan is de buik breder dan de borst. Tot slot krijgen honden of katten met overgewicht vaak vetkussentjes in de nek, bij de lende en rond de staart.

 

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw huisdier op het juiste gewicht blijft, want zowel onder- als overgewicht kunnen erg schadelijk zijn voor de gezondheid van een hond of kat.

Vooral het gewicht van puppy tot volwassen hond (8 weken tot +/- 2 jaar) kan indien het overgewicht betreft, enorme gevolgen hebben voor jouw hond op latere leeftijd. Wetenschappelijk is door diverse onderzoeken aangetoond dat jonge honden met overgewicht een grotere kans hebben op het ontwikkelen van heupafwijkingen, dan honden die netjes op gewicht blijven.

 

Honden en katten met ondergewicht hebben een niet optimaal werkend immuunsysteem en zijn hierdoor vatbaarder voor gezondheidsproblemen. Daarnaast breken deze dieren vaak hun spieren af omdat ze ergens energie vandaan moeten halen.

Bij honden en katten met overgewicht kan er sprake zijn van overbelasting van de gewrichten waardoor deze dieren sneller last kunnen krijgen van gewrichtsproblemen. Verder wordt het overtollige vet opgeslagen rondom belangrijke organen in het lichaam, ook dit kan tot gezondheidsproblemen leiden (suikerziekte, leveraandoeningen, hartaandoeningen, etc.).

 

*Veel merken hebben in hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid geen rekening gehouden met de tussendoortjes die je jouw hond of kat geeft, houdt hier zelf wel rekening mee om jouw huisdier op het juiste gewicht te houden.

 

Oorzaken over- of ondergewicht

 

 


0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *