Heb je jouw kat ‘geleerd’ dat hij op de kattenbak zijn behoefte moet doen, besluit hij dat hij de woonkamer wel kan gebruiken om te sproeien. Nou weten we allemaal dat katten lekker eigenzinnige dieren zijn die gewoon doen waar ze zin in hebben, maar het hele huis onder sproeien is toch echt niet de bedoeling. Hoe kun je sproeigedrag tegengaan en wat zijn mogelijke oorzaken?

Stank door sproeiende katten

Oorzaken van sproeigedrag

Elke kat kan gaan sproeien, dit gedrag blijft niet beperkt tot (niet gecastreerde) katers. Er zijn namelijk verschillende oorzaken voor sproeigedrag, een kat kan gaan sproeien om zijn territorium af te bakenen maar een kat kan ook gaan sproeien als gevolg van een medisch probleem. Het is dan ook belangrijk om te achterhalen waarom jouw kat sproeit. Straf een kat niet voor dit gedrag, in sommige gevallen kan het dier er absoluut niets aan doen.

Een van de redenen voor sproeien is communicatie. De geur van de urine maakt andere katten duidelijk dat er al een kleine viervoeter rondloopt in de omgeving. Normaal gesproken vertonen katten dit gedrag buiten de deur, jammer genoeg komt het ook wel eens voor dat een kat dit binnen doet. In dit geval sproeit een kat om zijn territorium af te bakenen, dit zie je vooral bij gecastreerde katers.

Een tweede reden voor sproeien is de voortplanting. Wanneer poezen krols zijn, zullen katers gaan sproeien om hun aanwezigheid kenbaar te maken. Wanneer een kater sproeit bestaat dit uit urine en een sterk geurende secretie uit de anaalklieren.

Dan kunnen katten ook nog gaan sproeien uit angst of omdat ze zich onzeker voelen. En uiteraard kunnen niet alleen katers last van stress hebben, sproeien door angst komt ook voor bij poezen. In dit geval wil een kat een omgeving creëren waarin hij zich veilig voelt. Een kat zal zijn eigen geur willen verspreiden door te gaan sproeien en zal zich hierdoor veiliger voelen.

 

“Sproeien kan het gevolg zijn van stress of angst”

 

Tot slot kunnen katten ook gaan sproeien als gevolg van een gezondheidsprobleem aan de urinewegen, hierbij kun je denken aan een urineweginfectie of een blaasontsteking. Naast het sproeien kan een kat ook buiten de kattenbak urineren. Wanneer jouw kat opeens buiten de bak gaat urineren of gaat sproeien kun je het beste zijn urine laten controleren door een dierenarts.

 

Wat helpt niet?

Straf een kat nooit voor zijn sproeigedrag. Wanneer een kat sproeit uit angst of onzekerheid zal dit alleen maar verergeren als je het dier hiervoor straft.
Je kunt een kat castreren om sproeigedrag tegen te gaan; dit is echter geen garantie dat een kat hierna helemaal niet meer zal sproeien. Gecastreerde katers kunnen alsnog sproeien uit angst of om hun omgeving te markeren.

 

Wat kun je doen?

Je kunt sproeiplekken uiteraard schoonmaken. Het beste kun je dit doen met een schoonmaakmiddel dat niet te sterkt ruikt. Gebruik je een schoonmaakmiddel met een sterke geur, dan verwijder je de geur van jouw kat waardoor hij opnieuw zal gaan sproeien om zijn geur opnieuw te verspreiden.

Probeer altijd de oorzaak voor stress of angst te vinden, als dit de oorzaak is, en weg te nemen. In het geval van veranderingen is het belangrijk om jouw kat geleidelijk aan een nieuwe situatie te laten wennen om vormen van stress of angst te voorkomen.

Tot slot kun je een Feliway verdamper gebruiken om een kat te kalmeren.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *