We hebben er even op moeten wachten, maar de warme zomerdagen zijn weer in aantocht. Je hebt vast al het een en ander gehoord over hoe je jezelf koel kunt houden in de hitte, maar hoe zit dat dan met onze kleine viervoeters?

In tegenstelling tot de mens, hebben honden en katten erg weinig zweetklieren. Hierdoor kunnen zij beperkt transpireren: namelijk alleen via de kussentjes onder hun voetzolen. Honden kunnen ook warmte kwijt via hun tong door te hijgen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat jouw hond of kat niet oververhit raakt en wat zijn de symptomen als jouw hond of kat toch oververhit raakt?

 

 

Liefhebber of niet?

Over het algemeen zijn katten echte zonaanbidders, maar ook honden kunnen er samen met hun baasjes erg van genieten. Er zijn echter honden en katten die niet goed tegen de zon kunnen, dit hangt af van een aantal factoren:

  •  De dikte van de vacht: honden en katten met een dunne, korte vacht kunnen over het algemeen beter tegen de warmte dan soortgenoten met een dikkere vacht.
  • De kleur van de vacht: honden en katten met een donkere vacht hebben sneller last van de warmte dan soortgenoten met een lichte vacht.
  • De leeftijd: vooral oudere honden en katten, puppy’s en kittens hebben sneller last van de warmte en lopen een hoger risico om oververhit te raken.
  • Het ras: honden- en kattenrassen met een korte snuit kunnen sneller oververhit raken dan honden of katten met een langere snuit. Kattenrassen die gevoeliger zijn voor de hitte zijn bijvoorbeeld de Pers, de Schotse Vouwoor en de Perzische langhaar. Hondenrassen die gevoeliger zijn voor de hitte zijn bijvoorbeeld de Franse Bulldog, de Mopshond en de Boxer.
  • Het gewicht: honden en katten met overgewicht zijn gevoeliger voor de warmte en hebben meer kans om oververhit te raken dan dieren die goed op gewicht zijn.

 

Hoe kan ik oververhitting voorkomen?

Zorg er ten eerste voor dat jouw huisdier altijd voldoende en vers drinkwater ter beschikking heeft. Geef geen ijskoud water/ eten of grote hoeveelheden ijsklontjes, dit wordt in verband gebracht met een maagtorsie en diarree. Ten tweede is het belangrijk dat er genoeg schaduwplekken zijn als jouw hond of kat buiten is. Gaat jouw huisdier niet uit zichzelf in de schaduw liggen? Lok jouw hond of kat er dan naartoe met een snoepje. Om verbranding op gevoelige plaatsen, zoals de oren, neus of de buik, te voorkomen kun je jouw kleine viervoeter insmeren met een speciale zonnebrand voor dieren. Let er verder vooral op dat jouw huisdier niet te lang in de zon blijft liggen.

Sommige honden en katten weten niet wanneer het tijd is om uit te zon te komen. Deze dieren blijven lekker liggen in het zonnetje waardoor zij het risico lopen om oververhit te raken. Is jouw hond of kat een echte zonaanbidder die niet van ophouden weet, probeer hem of haar dan binnen te houden tussen 11:00 en 14:00.

Voor honden zijn er nog een paar extra aandachtspunten:

  • Misschien blijf je s’ ochtends liever nog even in bed liggen, maar toch kun je op de warme dagen beter wat vroeger opstaan en jouw hond uitlaten voordat het echt warm wordt. Ook kun je jouw hond in de middag het beste niet uitlaten. Dit is de warmste periode van de dag en je doet jouw hond er echt geen plezier mee om dan een rondje te gaan wandelen (tenzij je het dier lekker meeneemt naar een meertje of een plas waar hij lekker kan zwemmen).
  • Controleer of het asfalt warm is, leg je hand simpelweg even op de stoep of op de weg om dit te controleren. Is het asfalt erg heet, wacht dan nog even met het uitlaten van jouw hond. Of kies ervoor om naar een plek te gaan waar je op het gras kunt lopen of op een andere koele ondergrond.
  • Laat jouw hond niet te veel rennen of spelen. Hoe graag jouw hond ook wil spelen, het is voor zijn eigen bestwil om hem rustig te houden. Hetzelfde geldt overigens voor katten.

Verder kun je een bak met water in de tuin zetten waar jouw hond lekker verkoeling in kan zoeken. Heb je deze mogelijkheid niet, dan zijn er ook koelende bandana’s, vestjes of matten die voor verkoeling kunnen zorgen.

Tot slot is het uit den boze om een huisdier in een auto te laten, ook al is dit maar voor korte duur en in de schaduw. De temperatuur in een auto stijgt namelijk enorm snel, en kan fataal zijn.

 

 

 

 

Symptomen van een oververhit huisdier?

Normaal ligt de lichaamstemperatuur van een hond of kat tussen de 38 en 39 graden. Vanaf 40 graden is er sprake van oververhitting, en bij temperaturen boven de 41 graden kunnen organen worden aangetast. Kenmerken van oververhitting zijn:

  • Hijgen
  • Kwijlen
  • Braken
  • Diarree
  • Onrustig zijn
  • Of juist erg sloom zijn
  • Een rode of paarse tong
  • Duizeligheid
  • Bewusteloos raken

Als jouw huisdier paarse slijmvliezen krijgt, buiten bewust zijn raakt of te lang in shock is kan dit levensbedreigend zijn. Neem bij oververhitting direct contact op met jouw dierenarts!

 

Oververhit, wat nu?

Breng jouw huisdier zo snel mogelijk naar een koele plek en begin hem gelijkmatig te koelen met natte doeken en beetjes drinken. Gebruik voor een kat lauw water en laat hem/haar water drinken op kamertemperatuur. Zorg er bij een hond voor dat de doeken nat en koel blijven. Gebruik voor het koelen of drinken echter nooit ijskoud water, dit knijpt de bloedvaten samen waardoor jouw huisdier zijn warmte juist niet kwijt kan! Het langdurig koelen met stromend water zorgt voor een blijvende verkoeling wat ook helpt om de lichaamstemperatuur van een hond of kat te laten dalen. Je kunt jouw huisdier het beste laten afkoelen door de voetkussentjes/ pootjes te koelen, daarnaast kun je ook de oksels en de liezen nat maken. Verder kun je water op de vacht laten verdampen. Dit kun je doen door jouw natte, koele huisdier zonder doek voor een waaier te zetten, een föhn op koude stand te gebruiken of gewoonweg rustig met een stuk karton te wapperen. Pas wel op dat je jouw huisdier niet te veel laat afkoelen, door blijvend te koelen kan er namelijk onderkoeling ontstaan. Stop met actief koelen als jouw huisdier een lichaamstemperatuur van ongeveer 39,7 graden heeft bereikt.

Raadpleeg altijd een dierenarts voor specifiek advies, zodat jouw huisdier snel weer de oude wordt.

 

Let op: bij honden met een ondervacht is het belangrijk om de vacht droog te houden. Wanneer je deze vacht nat maakt, sluit deze zich waardoor er een broei effect ontstaat. Wel kun je de pootjes van de hond koelen. Om voor extra verkoeling te zorgen kun je ook de liezen en oksels nat maken.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *