Wellicht is dit niet het meest smakelijke onderwerp om te bespreken, toch is diarree een probleem waar veel honden weleens last van hebben. We spreken van diarree wanneer de ontlasting dun en waterig is; normaal gesproken heeft een hond stevige, goedgevormde ontlasting. Vaak is diarree een probleem waar je je geen zorgen over hoeft te maken, in dit geval heeft een hond slechts één dag tot een paar dagen last van diarree en is het dier nog fit en actief, dit noemen we acute diarree. Wanneer diarree langer aan houdt, 7 – 10 dagen, spreken we van chronische diarree.

 

Praatje Poep

 

Er zijn verschillende oorzaken te noemen waardoor een hond diarree kan krijgen, een aantal van deze oorzaken zijn:

 

Een parasitaire infectie. Wanneer een hond last heeft van bijvoorbeeld spoelwormen kan hij (bloederige) diarree hebben. In sommige gevallen kun je zelf als eigenaar controleren of jouw hond last heeft van wormen, bijvoorbeeld wanneer jouw hond rijstachtige ‘korreltjes’ rond de anus heeft (dit is een teken dat jouw hond last heeft van lintwormen). Heeft jouw hond echter last van spoelwormen, dan merk je vaak niet dat het dier ermee besmet is. Volwassen honden hebben vaak geen last van symptomen en de wormen en eitjes zelf zijn niet zichtbaar met het blote oog.

Het advies luidt om jouw hond minimaal 4 maal per jaar te ontwormen. Maar ook wanneer je symptomen waarneemt dat jouw hond last heeft van wormen is het raadzaam om hem een ontwormingspilletje of ontworminspasta te geven.

 

Naast een parasitaire infectie, kunnen honden ook diarree krijgen van een virale infectie. Wanneer een hond last heeft van diarree als gevolg van een virale infectie, zijn er vaak ook andere symptomen die wijzen op een virus. Zo kan een hond met een virale infectie een verhoogde lichaamstemperatuur hebben (rond de 39,5 C), de hond zal moeten braken en in sommige gevallen zit er zelfs bloed bij het braaksel of de diarree.

Heeft jouw hond last van koorts en/of bloed bij het braaksel of de diarree, neem dan contact op met een dierenarts.

 

Een oorzaak van diarree die vaak gezien wordt bij puppy’s is giardia. Giardia is ook een parasitaire infectie, het kan echter een dodelijke afloop hebben voor puppy’s of zwakke dieren; daarom bespreken we deze vorm van diarree apart. Vooral jonge honden of honden met een zwak immuunsysteem (omdat zij bijvoorbeeld net ziek zijn geweest) hebben een grotere kans om giardia te krijgen dan volwassen, gezonde honden. Wanneer een hond giardia heeft is zijn ontlasting slijmerig en kan er bloed bij zitten. Andere symptomen van giardia zijn misselijkheid en braken en een slome/ lusteloze hond. Vermoed je dat jouw (jonge) hond giardia heeft? Ga dan direct met hem naar de dierenarts!

Giardia is niet alleen gevaarlijk voor jouw huisdier. Giardia is namelijk een zoönose, dit betekent dat ook jij last kunt krijgen van giardia. Deze ziekteverwekker is namelijk aanwezig in de ontlasting van jouw hond, kom jij hiermee in aanraking, dan kan deze ziekteverwekker ook bij jou voor problemen zorgen.

 

De meest voorkomende oorzaak van diarree is de verandering van voer. Het spijsverteringskanaal van een hond is ‘gewend’ aan een bepaald soort voeding, het voer dat de hond gewoonlijk krijgt. Wanneer een hond plotseling een andere voeding krijgt, kan hij last krijgen van diarree. Daarom is het belangrijk om een hond altijd geleidelijk over te zetten op een andere voeding. Wij adviseren om jouw hond in 7 dagen geleidelijk over te zetten op de nieuwe voeding.

Dag 1 en 2: 75% van de oude voeding en 25% van de nieuwe voeding

Dag 3 en 4: 50% van de oude voeding en 50% van de nieuwe voeding.

Dag 5 en 6: 25% van de oude voeding en 75% van de nieuwe voeding.

Op dag 7 mag jouw hond helemaal over op de nieuwe voeding.

Door jouw hond geleidelijk op een nieuwe voeding over te zetten krijgt zijn spijsverteringskanaal de kans om te wennen aan de nieuwe voeding en is er minder kans op diarree.

 

Ook wanneer een hond iets verkeerds heeft gegeten kan hij diarree krijgen. Net als bij verandering van voer, kan het ook hier gaan om iets wat het lichaam van de hond niet kent. Maar het kan bijvoorbeeld ook iets zijn wat bedorven is. Honden die tijdens het uitlaten zo’n beetje alles op eten van de straat wat zij tegen komen, zullen vaker last hebben van diarree dan honden die tijdens het uitlaten niets van de straat op eten.

 

Wat te doen als een hond diarree heeft?

Wanneer een hond last heeft van een milde vorm van diarree kun je het dier licht verteerbare voeding geven, zoals kip en rijst. In het geval van milde diarree is een hond nog actief, vrolijk en eet en drinkt hij nog voldoende. Deze vorm van diarree gaat meestal binnen één tot een paar dagen vanzelf weer over.

Houdt de diarree langer aan dan een week of heeft jouw hond naast de diarree last van (een van) de volgende symptomen:

  • sloom worden
  • braken
  • bloed bij de ontlasting
  • uitgedroging
  • koort

dan is er sprake van een ernstige vorm van diarree. Ga in dit geval met jouw hond naar de dierenarts. Ook wanneer de diarree een regelmatig terugkerend probleem is, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Zorg ervoor dat jouw hond altijd blijft drinken wanneer hij last heeft van diarree. Een hond verliest dan veel water en zouten. Dit moet aangevuld worden. In ernstige gevallen kan een hond zelfs last krijgen van uitdroging.

 

Heb je zelf een onderwerp waar je graag meer over zou willen weten? Laat het ons dan weten, je kunt hieronder reageren op dit artikel of een mail sturen naar: redactie@johnsonpetfoods.nl


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *