Gewrichtsproblemen bij de hond

 

Pijn is niet fijn…

 

Gewrichtsproblemen kunnen voorkomen bij honden van alle rassen en leeftijden. Gewrichtsproblemen komen echter vaker voor bij oudere/ senior honden. In sommige gevallen treden deze problemen ook op bij jongere honden; dit gebeurt bijvoorbeeld bij honden van grote rassen waarbij de gewrichten meer belast worden door het lichaamsgewicht. Het kan ook voorkomen bij honden die zeer actief zijn, ook bij hen is de belasting van de gewrichten hoger.
Veel voorkomende, en misschien wel de meest bekende, gewrichtsproblemen bij honden zijn artrose, elleboogdysplasie (ED) en heupdysplasie (HD).

 

Duitse herder

 

Artrose

Artrose is een gewrichtsprobleem dat vaak voorkomt bij senior honden. Artrose is slijtage van de gewrichten. Op latere leeftijd is de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof (een stroperige vloeistof die ervoor zorgt dat de gewrichten soepel kunnen bewegen) en kraakbeen achteruitgegaan. Bij artrose is het vaak erg pijnlijk voor de hond wanneer de gewrichten bewegen, want door de slechtere kwaliteit van gewrichtsvloeistof en kraakbeen scharen de botten over elkaar tijdens het bewegen. Als reactie op het scharen maken de botten vaak extra, en onregelmatig, bot aan. In sommige gevallen gaat artrose samen met een ontsteking, in dit geval spreken we van artritis.

Risicogroepen voor artrose zijn hondenrassen die behoren tot de grote of giant rassen en honden met overgewicht.

 

Artrose hond

 

Elleboogdysplasie (ED)

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan de elleboog van honden. Bij ED is er sprake van vervormde of niet goede ellebooggewrichten.

LPC (Los Processus Coronoideus) – Bij deze aandoening is een stukje bot van de elleboog afgebroken (aan de binnenkant van de elleboog). Dit veroorzaakt irritatie aan het gewricht. Het stukje bot zal operatief verwijderd moeten worden; gebeurt dit niet, dan kan de aandoening resulteren in artrose.

LPA (Los Processus Anconeus) – LPA komt vaak voor voordat de hond een leeftijd van 5 maanden heeft bereikt. De Processus Anconeus is namelijk een onderdeel van de ellepijp welke zich ontwikkeld uit het kraakbeen en die zich later verbeend met de rest van de ellepijp (dit gebeurt rond de 5e levensmaand). De Processus Anconeus raakt los voordat de verbening met de ellepijp plaats heeft gevonden.

OCD (Osteochondrose dissecans) – Hierbij is een stukje kraakbeen van het ellebooggewricht los komen te zitten. Door het losgebroken stuk kraakbeen kan het bot ontstoken raken en dit veroorzaakt erg veel pijn. De dierenarts zal het stuk kraakbeen operatief moeten verwijderen om de vorming van artrose te voorkomen.

Incongruentie – bij incongruentie sluiten de ellepijp en het spaakbeen niet goed op elkaar aan. Vaak gebeurt dit wanneer er tijdens de groei een lengteverschil is ontstaan tussen deze twee botten. Het gewrichtsvlak van het spaakbeen sluit niet meer goed aan op de ellepijp. Ook deze aandoening kan resulteren in artrose.

 

Elleboogdysplasie is een erfelijke aandoening. In sommige gevallen is een hond drager van de aandoening, maar heeft het dier hier zelf geen last van. Wanneer er met deze hond gefokt wordt, kunnen de pups last krijgen van elleboogdysplasie. Verder spelen voeding en beweging een belangrijke preventieve rol bij het voorkomen van klachten als gevolg van ED.

 

Heupdysplasie (HD)

Bij heupdysplasie sluiten de onderdelen van het heupgewricht niet goed op elkaar aan. Het heupgewricht bestaat uit een heupkop, een heupkom en een gewrichtskapsel. Normaal gesproken past de heupkop (die zich tot een mooie ronde kogel moet vormen) precies in de heupkom, bij HD is dit echter niet het geval; ‘dysplasie’ betekent ‘het abnormaal gevormd zijn’. In het geval van HD is het heupgewricht verkeerd gevormd, waardoor de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dit geeft pijn en problemen bij het lopen.

 

Symptomen Artrose, ED of HD

  • Minder willen lopen of rennen
  • Kreupel lopen
  • Moeilijk opstaan
  • Moeizaam bewegen
  • Liggend spelen

Deze symptomen zijn vaak moeilijk waar te nemen. Vooral het waarnemen van kreupel lopen is lastig. Vaak zijn beide heupgewrichten of ellebooggewrichten van een hond beschadigd. Om de pijn te verlichten zal de hond op een andere manier gaan lopen, of kreupel gaan lopen, om de heupen en/of gewrichten te kunnen ontlasten. Wanneer een hond echter beide gewrichten probeert te ontlasten, valt het niet op dat de hond kreupel loopt.

 

Hoe kun je gewrichtsproblemen voorkomen?

Onderzoeken hebben aangetoond dat het gewicht vooral in de eerste jaren van een hondenleven, grote invloed heeft op gewrichtsproblemen op latere leeftijd. Een gezonde pup is dus een niet te zware pup.

De klachten van gewrichtsproblemen kunnen (deels) voorkomen worden. Let er bijvoorbeeld op dat jouw hond op het juiste gewicht blijft om belasting van de gewrichten zo klein mogelijk te houden. Laat jonge honden niet te wild spelen en laat deze dieren niet te lang uit, ook in dit geval is de belasting van de gewrichten te groot.

Kies voor een voeding die verrijkt is met Chondroïtine en Glucosamine (Bijvoorbeeld Riverwood Large Breed, Profine Large Breed of Profine Senior). Door de glucosamine en chondroïtine ondersteunt de voeding de gewrichten van jouw hond.
Glucosamine en chondroïtine moeten samen gegeven worden omdat deze supplementen elkaar versterken. Glucosamine zorgt voor veerkrachtig kraakbeen en zorgt voor de opname van zwavel in kraakbeen – zwavel houdt het kraakbeen soepel en sterk. Chondroïtine gaat de afbraak van kraakbeen tegen en zorgt daarnaast voor de opbouw van kraakbeen.

Groenlipmossel heeft een ontstekingsremmende werking en kan hierdoor ontstekingen aan de gewrichten verminderen of zelfs remmen. Groenlipmossel is vooral effectief bij honden met artritis.


0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *