Misschien staat het binnenkort wel op de planning: een vakantie. Wil je jouw hond meenemen op vakantie, dan zijn er vooraf een aantal aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden. Wij vertellen je graag welke aandachtspunten dit zijn.

 

 

Kan mijn hond wel mee?

Het is altijd goed om eerst te kijken of jouw hond wel in staat is om mee te gaan op vakantie. Hele jonge puppy’s zijn bijvoorbeeld nog niet gewend aan nieuwe situaties en omgevingen, neem je deze dieren mee op vakantie dan kan dit erg stressvol zijn. Verder kunnen honden met bepaalde gezondheidsaandoeningen, bijvoorbeeld hartproblemen, moeilijker mee op vakantie. Ook hier geldt dat een reis erg stressvol kan zijn en zeker een bezoek aan een warm land kan voor problemen zorgen bij honden met gezondheidsproblemen.

 

Vakantiebestemming

Over het algemeen zijn honden welkom op een camping, maar honden zijn niet in elk hotel of elk appartement of vakantiehuisje toegestaan. Controleer daarom vooraf altijd of je naar een bestemming gaat waar huisdieren zijn toegestaan. Informatie hierover kun je vaak vinden bij de voorwaarden van de bestemming of je kunt telefonisch contact opnemen of even mailen om het te controleren.
Daarnaast moet je altijd controleren of je jouw hond mee mag nemen naar gebieden rondom de camping, het vakantiehuisje of appartement. Op stranden is het vaak niet toegestaan om honden mee te nemen maar ook in nationale parken of natuurgebieden is het meenemen van een hond niet altijd toegestaan.

 

Autorit

Ga je met de auto op vakantie dan is het handig om jouw viervoeter voor vertrek aan autorijden te laten wennen, zeker wanneer jouw hond dit nog niet gewend is. Begin met korte autoritjes en maak deze steeds wat langer zodat jouw hond ook kan wennen aan een langere autorit.
Wanneer je onderweg bent naar de vakantiebestemming zal je onderweg extra vaak een stop moeten maken. Jouw hond zal zijn behoefte moeten doen en ook een korte wandeling zal gewaardeerd worden voor je weer verder rijdt.
Zorg er tot slot voor dat jouw hond voldoende ruimte heeft in de auto. Je kunt jouw hond meenemen in een bench maar je kunt ook (een deel van) de achterbak vrijhouden zodat jouw hond voldoende ruimte heeft om te zitten of te liggen.

 

 

Vervoer

Zijn er verplichtingen met betrekking tot het vervoeren van jouw hond in de auto? Check dit goed voor je vertrekt. In Duitsland mag een hond bijvoorbeeld niet los in de auto. Je zult jouw trouwe viervoeter moeten vervoeren in een bench of moeten vastzetten met een speciale gordel voor honden. In de achterbak mag je jouw hond wel los vervoeren, alleen wanneer de achterbak is voorzien van een hek of net om deze af te scheiden van de rest van de auto.
Wil je geen onverwachte kosten maken omdat je niet voldoet aan de eisen? Kijk goed welke regels er gehanteerd worden in het land van bestemming.

 

Chip en hondenpaspoort

Je bent zelf verplicht om een paspoort of eventueel een ID-kaart mee te nemen wanneer je naar het buitenland gaat. Dit geldt ook voor jouw hond, neem altijd het hondenpaspoort mee wanneer je jouw viervoeter meeneemt op vakantie.
Het is in Nederland verplicht om een hond te chippen sinds 2013, het kan dus niet zo zijn dat jouw hond zonder chip mee gaat naar het buitenland. Het is wel handig om voor je op vakantie gaat te controleren of de contactgegevens die gekoppeld zijn aan de chip van jouw hond nog wel kloppen; geef eventuele wijzigingen door aan de databank.

 

Vaccinaties

Het meenemen van het hondenpaspoort is onder andere belangrijk om te controleren of een hond alle verplichte vaccinaties heeft gehad. Heb je geen hondenpaspoort bij, dan is deze controle niet mogelijk en bestaat de kans dat jouw hond het land van bestemming niet binnen komt.
Een van de verplichte vaccinaties is een vaccinatie tegen Rabiës. In Nederland is deze vaccinatie niet verplicht, maar als jouw hond mee gaat op vakantie, dan is deze vaccinatie wel verplicht.

Een vaccinatie tegen Rabiës mag pas gegeven worden wanneer een hond minimaal 12 weken oud is. Vaak moet de vaccinatie een aantal weken tot een aantal maanden voor vertrek gegeven zijn.

 

Ontwormen

Ga je naar een bestemming in Zuid-Europa of in Frankrijk? Dan is het raadzaam om jouw hond een ontwormingskuur te geven. In landen in Zuid-Europa en Frankrijk leven muggen welke hartwormen kunnen overdragen op honden. Deze wormen zijn in een jong levensstadium nog te bestrijden met een ontwormingskuur, wanneer de wormen volwassen zijn is dit niet meer mogelijk.
Een ontwormingskuur welke werkzaam is tegen hartwormen moet een van de volgende stoffen bevatten: Selamectine, Ivermectine, Moxidectine of Milbemycine.

Het is raadzaam om jouw viervoeter een maand na aankomst op de vakantiebestemming te ontwormen. Wanneer je langdurig op vakantie bent, luidt het advies om de ontwormingskuur te herhalen tot 30 dagen na het verlaten van de vakantiebestemming (let hierbij goed op de gebruiksaanwijzing van het ontwormingsmiddel dat je gebruikt voor de frequentie).

 

Verzekering

Wellicht heb je al een verzekering afgesloten om de medische kosten voor jouw hond in Nederland te dekken. Maar worden medische kosten ook in het buitenland vergoed wanneer jouw hond onverhoopt ziek wordt of gewond raakt? Voorkom onverwachte kosten en check vooraf welke kosten gedekt worden wanneer je met jouw hond naar het buitenland gaat.

 

 

Hondenrassen

Per land zijn er specifieke eisen met betrekking tot bepaalde hondenrassen. Zo mag je bepaalde hondenrassen niet overal los laten lopen, in sommige landen mag je deze honden zelfs niet eens meenemen of alleen onder zeer strenge voorwaarden. Kijk voordat je op vakantie gaat welke invoereisen er gelden wanneer je jouw trouwe viervoeter mee wil nemen. Je kunt hiervoor de volgende zoekterm gebruiken op bijvoorbeeld Google: invoereisen hond vakantie.

 

Voer en medicijnen

Tot slot is het belangrijk dat je voldoende voer meeneemt op vakantie voor jouw hond. Merken die in Nederland verkocht worden, worden niet altijd verkocht in het buitenland. Voorkom dat je zonder hondenvoer komt te zitten en neem voldoende voer mee voor jouw hond. Hetzelfde geldt voor medicatie. Heeft jouw hond belangrijke medicatie waar hij of zij echt niet zonder kan, zorg er dan voor dat je voldoende medicijnen mee neemt.

 

Paklijst

Het is handig om een paklijst te maken voor jouw hond. Kijk wat je thuis allemaal gebruikt en stel een lijst samen met benodigdheden voor op vakantie. Hierbij kun je denken aan:

  • Hondenpaspoort
  • Voer- en drinkbak
  • Voer
  • Deken of kussen
  • Speeltjes
  • Medicijnen
  • Tuigje of halsband
  • Lijn
  • Tekentang
  • Penning met jouw contactgegevens
  • Koelelementen (wanneer je naar een warm land gaat

 

Heb je tips of vragen? Laat dan hieronder een opmerking achter of stuur een mail naar: redactie@johnsonpetfoods.nl


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *