Is er een verschil?
Op een verpakking honden- of kattenvoeding vind je wel eens de tekst ‘Graanvrij’ of ‘Glutenvrij’. Maar zijn deze twee termen niet hetzelfde? Nee, er zit wel degelijk een verschil in graanvrije en in glutenvrije producten. Maar wat is dan precies het verschil tussen graanvrij en glutenvrij?
Granen zijn de, gedroogde, zaden van grassen, welke in een bewerkte vorm in honden- en kattenvoeding verwerkt kunnen zijn. Gluten zijn eiwitten die aanwezig zijn in bepaalde granen, bijvoorbeeld rogge of spelt. Gluten komen uitsluitend voor in plantaardig materiaal. Er zijn twee verschillende groepen waarin je gluten kunt verdelen: gliadines en gluteninen. Wanneer een hond of kat overgevoelig is voor gluten (een voedselintolerantie) dan reageert het dier op de gliadines.
Om het allemaal nóg verwarrender te maken heeft de term gluten twee verschillende betekenissen:
- Als algemene definitie zijn gluten de eiwitten die nutriënten en energie op slaan in de zaden van een plant, waardoor deze zaden vervolgens uit kunnen groeien tot een plant. Wanneer je naar deze definitie van gluten kijkt, bevatten alle granen eigenlijk gluten want zonder energie kunnen zaden niet uitgroeien tot planten.
- De tweede definitie van gluten wordt gebruikt door de voedingsindustrie. In dit geval zijn gluten de eiwitten in de zaden van tarwe, gerst en rogge (en afgeleide granen hiervan) welke nutriënten en energie opslaan.
Hoe zit het dan met mais en rijst?
Er zijn honden en katten die overgevoelig zijn voor gluten. Toch kunnen deze dieren wel een voeding eten welke mais en/of rijst bevat. Hoe kan dit dan? Want mais en rijst bevatten wel gluten.
Eiwitten bestaan uit aminozuurketens welke op hun beurt opgebouwd zijn uit aminozuren. Gluten uit tarwe, gerst en rogge (en afgeleide hiervan) hebben een ander aminozuurprofiel dan de gluten uit mais en rijst. Dit komt doordat mais en rijst uit een andere subfamilie komen dan tarwe, gerst en rogge. Honden en katten reageren vaak wel op het aminozuurprofiel van gluten uit tarwe, gerst en rogge maar niet op het aminozuurprofiel van de gluten uit mais of rijst. Dit is de reden dat honden en katten deze granen vaak kunnen eten zonder problemen. Dit betekent echter niet dat honden en katten niet overgevoelig kunnen zijn voor mais en rijst.
Wat houdt dit in voor honden- en kattenvoeding?
We weten nu dat gluten eiwitten zijn die aanwezig zijn in granen; dus is een voeding graanvrij, dan is deze automatisch ook glutenvrij. Andersom is dit niet zo. Een voeding die glutenvrij is, is niet automatisch graanvrij. De voeding kan nog steeds granen bevatten, alleen zijn dit dan glutenvrije granen.
In het kort:
Graanvrij = Glutenvrij
Glutenvrij = Kan glutenvrije granen bevatten
Graanarm = Is vaak glutenvrij of bevat alleen glutenines (en geen gliadines welke een veroorzaker kunnen zijn van een voedselintolerantie).
Heb jij een onderwerp waar je graag wat meer over wil weten? Laat het ons dan weten in een reactie op dit artikel of stuur een bericht naar redactie@johnsonpetfoods.nl
Geachte heer/dame,
Onze yorkshire terrier is erg ziek (geweest)…. gaat iets beter.
Volgens neuroloog dierenziekenhuisnglutenallergie.
Daar brokjes meegekregen an allerhenic! Vind hij niet lekker.
Dierenarts hier: blikje vlees: hypoallergenic.
Mijn man heeft bij de plaatselijke dierenzaak uiteindelijk op hun advies het volgende gekocht: farmfood glutenvrij brokjes en edgard coöperatie salmon & trout! De brokjes van farmfood eet hij wel en van royal canin niet (anallergenic)neuroloog niet!
Vraag wat is het verschil tussen hypoallergenic en anallergenic? Vr gr RKN