Wat staat er allemaal op het etiket van honden- en kattenvoeding?

 

Op het etiket van honden- of kattenvoeding kun je van alles vinden. Maar wat zegt deze informatie precies? In dit artikel leggen we je uit wat je allemaal tegen komt op het etiket van een verpakking honden- of kattenvoeding en wat dit in houdt.

 

Diervoeding etiket

 

Complete/ Volledige of aanvullende voeding

Honden of kattenvoeding kan een complete/ volledige of aanvullende voeding zijn.

Een complete voeding is, zoals de naam al doet vermoeden, een voeding die jouw hond of kat voorziet in alle essentiële voedingsstoffen. Jouw huisdier haalt dus alle nodige nutriënten uit de voeding, mits de voedingsrichtlijnen nageleefd worden, en heeft verder geen andere voeding nodig.

Aanvullende diervoeders zijn over het algemeen snacks of beloningssnoepjes. Maar het kan ook een voeding zijn welke je moet mengen met een andere voeding om ervoor te zorgen dat jouw hond of kat alle essentiële nutriënten binnen krijgt.

 

Leeftijdsstadium

Op een verpakking honden- of kattenvoeding moet aangegeven zijn voor welk leeftijdsstadium de voeding geschikt is. Je moet op een verpakking kunnen vinden of de voeding voor puppy’s of kittens, volwassen of senior dieren is.

 

Samenstelling

Naast de informatie over aanvullende of complete voeding en over het leeftijdsstadium moet je een ingrediëntenlijst kunnen vinden op de verpakking. Deze vind je veelal onder de naam samenstelling.
De ingrediënten in de samenstelling zijn altijd weergegeven in afnemende kwantiteit. Het ingrediënt dat als eerste vermeld wordt in de samenstelling, heeft dus het grootste aandeel in de voeding. Het ingrediënt dat helemaal achteraan in de samenstelling staat, heeft dan het kleinste aandeel.

Wij zijn van mening dat vlees het eerste ingrediënt moet zijn in honden- of kattenvoeding. Dit komt doordat vlees veel essentiële aminozuren bevat voor honden en katten, waardoor vlees een hogere biologische waarde heeft voor de dieren dan plantaardig materiaal.

 

Je kunt een ingrediëntenlijst op twee verschillende manieren tegenkomen:

Een volledige ingrediëntenlijst, bijvoorbeeld:


Samenstelling: Rendier (26%), hert (15%), gele erwten (15%), gele-erwtenzetmeel (14%),
pluimveevet (geconserveerd met tocoferolen, 8%), gedroogde appelpulp
(7%), wildzwijn (5%), erwteneiwit (5%), gehydrolyseerd eiwit (2%), spinazie (1%), teunisbloemolie (0,5%), wortels (0,5%), glucosaminesulfaat (220 mg/kg), mannan-oligosacchariden (150 mg/kg), chondroïtinesulfaat (130 mg/kg), fructo-oligosacchariden (100 mg/kg), yucca schidigera (90 mg/kg), goudsbloem (80 mg/kg), brandnetel (80 mg/kg), spirulina (35 mg/kg), kurkuma (30 mg/kg), citruspulp (30 mg/kg), veenbessen (30 mg/kg), kamille (25 mg/kg), kaneel (25 mg/kg).


 

Een ingrediëntenlijst in categorieën, bijvoorbeeld:


Samenstelling: Vlees en producten van dierlijke oorsprong (rood vlees), granen, kippenvet, \
natuurlijke smaken, zalmolie, gedroogde appels, gist, DL-methionine, L-lysine,
mineralen, kopersulfaat, vitamine A, vitamine D, vitamine E.
(in deze samenstelling weet je niet exact welke dierlijke eiwitbronnen er in de voeding verwerkt zijn en ook niet welke granen)


 

 

Analytische bestanddelen

De analytische bestanddelen geven aan wat de voedingswaarden. Het gaat dan om de volgende voedingswaarden:

  • Ruw eiwit: Dierlijke en plantaardige eiwitten samen. Eiwitten zijn de bouwstenen voor onder andere spieren, de vacht en nagels. Eiwitten zijn nodig om beschadigd lichaamsweefsel te herstellen en ze zijn nodig voor bijvoorbeeld de groei.
  • Ruw vet:  De hoeveelheid vet in de voeding. Vetten leveren in vergelijking met eiwitten en koolhydraten de meeste energie. Eiwitten en koolhydraten leveren 4 kilocalorieën per gram en voor vetten is dit 9 kilocalorieën. Vetten zijn niet alleen nodig als ‘brandstof’, vetten zijn ook nodig om de in vet oplosbare vitamines op te kunnen nemen in het lichaam.
  • Vochtgehalte:  De hoeveelheid water in een voeding. Voor droogvoeding is dit een hoeveelheid rond de 10%. Natvoer heeft een vochtgehalte van zo’n 80%.
  • Ruwe as:  Geeft de hoeveelheid mineralen in een voeding weer.
  • Ruwe vezels: Dit zijn de vezels/ het plantaardig materiaal dat niet kan worden verteerd in het lichaam. De ruwe vezels gaan als het ware onverteerd door het spijsverteringskanaal en verlaten het lichaam via de ontlasting. Ruwe vezels hebben een positieve invloed op de spijsvertering.

 

 

Nutritionele additieven

Dit onderdeel van het etiket geeft aan welke vitamines, mineralen en sporenelementen er aan de voeding toegevoegd zijn en in welke hoeveelheden. Zoals al eerder aangegeven is moet een complete voeding alle essentiële nutriënten bevatten die een hond of kat nodig heeft om gezond te blijven.
Om een voeding compleet te maken is het nodig om de ontbrekende, of tekorten aan, vitamines, mineralen en sporenelementen toe te voegen.

 

Metaboliseerbare energie

Niet alle energie uit voeding wordt gebruikt door het lichaam van een hond of kat. Een deel van de energie gaat verloren met de urine en ontlasting. Wat overblijft is de metaboliseerbare energie. De metaboliseerbare energie is de energie uit de voeding die een hond of kat kan gebruiken voor alle metabolische processen in het lichaam, bijvoorbeeld het herstellen van beschadigd lichaamsweefsel of de werking van de spieren.

 

Voedingsadvies

Op een verpakking moet je altijd kunnen vinden welke hoeveelheid voeding jouw hond of kat per dag moet krijgen. Bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding is altijd uitgegaan van een ‘gemiddelde’ hond of kat. Wanneer je een heel actieve hond of kat hebt, mag je jouw hond of kat wat meer voeding geven. Is jouw hond of kat juist liever lui dan moe, dan mag je het dier ook wat minder voeding geven.

 

Bewaaradvies

Het bewaaradvies geeft, vanzelfsprekend, aan hoe je de voeding moet bewaren. Voor droogvoeding voor honden en katten is dit veelal op een droge en koele plaats. Houdbare vleesworsten moet je vaak in de koelkast bewaren nadat deze geopend zijn. Op het etiket van elke voeding kun je vinden hoe je de betreffende voeding het beste kunt bewaren.

 

THT datum

THT staat voor ten-minste-houdbaar-tot. Deze datum geeft aan tot wanneer de houdbaarheid en kwaliteit van de voeding gegarandeerd kan worden (mits de voeding op de juiste manier bewaard wordt). Is de THT datum gepasseerd, dan verminderd de kwaliteit van de voeding en kan bijvoorbeeld niet meer gegarandeerd worden dat alle voedingsstoffen in de voeding nog intact zijn.

 

Batchnummer

Voeding wordt altijd in een batch geproduceerd. Alle verpakkingen die gevuld zijn met brokken uit één specifieke batch, hebben dan ook hetzelfde batchnummer. Wanneer er bijvoorbeeld een klacht binnen komt kan een producent altijd nagaan of er al eerder klachten geweest zijn over voeding uit de betreffende batch.

 

Contactgegevens producent of distributeur

Een consument moet altijd terecht kunnen bij de fabrikant van de voeding of bij de distributeur voor eventuele vragen of klachten.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *