Op 23 september vindt de overgang van de zomer naar de herfst plaats. In dit seizoen laten de bomen hun bladeren los en de straten zullen er vol mee liggen. Maar tussen deze bladeren liggen bijvoorbeeld ook eikels, kastanjes en dennenappels. Nu lijkt dit vrij onschuldig, maar wist je dat eikels giftig zijn voor honden? Vooral in september en oktober is het belangrijk om tijdens het uitlaten van jouw hond op te letten dat jouw kleine viervoeter deze eikels niet op eet; september en oktober zijn namelijk de twee maanden waarin de meeste eikels uit de eikenbomen vallen.

 

 

Eikels giftig voor hondenWaarom zijn eikels giftig?

Eikels bevatten een stofje genaamd tannine, ook wel bekend als looizuur. Dit stofje is giftig voor honden. Wanneer honden eikels eten, en daardoor het stofje binnen krijgen, kan er schade optreden aan de darmen en in ernstige gevallen aan de nieren.

Vooral de jonge groene eikels, maar ook de groene bladeren van eikenbomen, zijn giftig. Hoe groener de eikel en hoe groener het blad, hoe meer tannine deze bevat. Eikels die al wat bruiner van kleur zijn, bevatten minder tannine. Dat wil echter niet zeggen dat deze eikels niet meer giftig zijn! Ook deze eikels bevatten nog steeds tannine, alleen in mindere mate dan de groene variant.

 

Hoe herken je een tannine vergiftiging?

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat jouw hond eikels gegeten heeft. Een hond die eikels heeft gegeten kan last krijgen van buikpijn (te herkennen aan een bolle/kromme rug en een aangespannen buik), diarree en/of misselijkheid, ook braken is een veel voorkomend symptoom. Omdat jouw hond hier last van heeft kan het dier zich rusteloos gaan gedragen.
In ernstige gevallen kunnen eikels resulteren in nierfalen, in dit geval wordt een hond juist sloom in plaats van rusteloos.

 

Darmblokkade

Eikels zijn niet alleen giftig, ze kunnen ook een darmblokkade veroorzaken met alle gevolgen van dien. Omdat eikels te groot kunnen zijn om door de darmen te passeren, kunnen ze een darmblokkade veroorzaken. Een darmblokkade moet vrijwel altijd operatief verwijderd worden.

Een hond die last heeft van een darmblokkade zal weinig tot geen ontlasting hebben, de voedselbrei kan het darmkanaal immers niet passeren. En daarnaast hebben de honden vaak een opgezwollen buik door gasvorming in de maag.

 

Wanneer moet je je zorgen maken?

Wanneer je het vermoeden hebt dat jouw hond meerdere eikels heeft gegeten, of wanneer hij meerdere dagen achter elkaar enkele eikels binnen heeft gekregen, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.
Uiteraard moet je ook contact opnemen met de dierenarts wanneer jouw hond symptomen heeft die wijzen op een tannine vergiftiging.
Tot slot doe je er goed aan om direct contact op te nemen met de dierenarts als je vermoedt dat jouw hond een darmblokkade heeft. Heeft hij een gezwollen buik en weinig tot geen ontlasting, bel dan direct de dierenarts!

 

 

Behandeling

Veelal zal een dierenarts een hond die veel eikels binnen heeft gekregen laten braken. Op deze manier worden eikels die nog aanwezig zijn in de maag uit het lichaam verwijderd.
Verder is een behandeling van maagdarmproblemen nodig en wordt er onderzocht of de nieren van de hond zijn aangetast; dit gebeurt in de vorm van een bloedonderzoek. Wanneer uit het bloedonderzoek blijkt dat de nieren zijn aangetast, krijgt een hond een infuus en zal hij worden opgenomen in de dierenartsenpraktijk.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Heb je een hond die het leuk vind om met eikels te spelen, of een hond die alles op eet wat hij tegen komt op straat? Sta dit dan simpelweg niet toe. Wanneer jouw hond een eikel te pakken heeft, probeer deze dan om te ruilen voor een speeltje of een snoepje. En houdt goed in de gaten of jouw hond tijdens het wandelen eikels van de straat af ‘raapt’; doet hij dit, kies dan eventueel een andere route waar geen eikels op straat liggen, of houdt jouw hond kort aan de lijn zodat hij geen eikels van de straat op kan eten.

 

Let overigens ook goed op bij kastanjes en dennenappels. Hoewel deze niet giftig zijn voor honden kunnen ze wel, net als eikels, een darmblokkade veroorzaken. Of eventuele interne schade door de scherpe en harde randjes die dennenappels hebben.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *