Een maagtorsie, dat is ernstig!

 

Heb je een grote hond? Of een hond met een diepe borstkas? Dan heb je vast weleens gehoord dat jouw hond een grotere kans heeft op een maagtorsie dan een kleinere hond of een hond die geen diepe borstkas heeft. Maar wat is een maagtorsie nu precies en hoe kun je het voorkomen?

 

 

Wat is een maagtorsie?

Een maagtorsie is het draaien van de maag (daarom staat het ook wel bekend als een maagdraaiing) om zijn eigen as waardoor er geen voedsel meer in of uit de maag kan, de maag wordt als het ware afgesloten. De spijsvertering gaat echter gewoon door na het draaien van de maag; hierdoor hopen gassen zich op in de maag waardoor deze steeds verder uitzet. Omdat de opgezwollen maag achter de longen van de hond kan drukken, krijgt hij het benauwd. De maag zal niet alleen op de longen drukken, er komt ook druk te liggen op andere organen. Uiteindelijk zwelt de maag steeds verder op door de ophoping van gassen, waardoor de maag door kan lekken of zelfs kan ‘springen’, met als gevolg dat de maaginhoud in de buikholte terecht komt waardoor de hond kan overlijden aan een acute buikvliesontsteking en shock.

 

Hoe kan een hond een maagtorsie krijgen?

De specifieke oorzaken van een maagtorsie zijn nog niet bekend. Er zijn echter wel bepaalde aspecten die een grote rol spelen bij een maagtorsie.

Voeding is het eerste aspect. Honden die één keer per dag een grote hoeveelheid voeding krijgen hebben een grotere kans op een maagtorsie dan honden die 3 of 4 keer per dag voeding krijgen. Verder is het belangrijk om te voorkomen dat jouw hond schrokt. Bij schrokken komt er veel lucht in de maag terecht. Hierdoor kan maagdilatatie optreden, bij maagdilatatie is er weer een grotere kans op een maagdraaiing.

Een tweede aspect is de mate van activiteit. Honden die kort na het eten erg actief zijn of veel rond springen hebben een grote kans op een maagdraaiing.

Een derde aspect is stress. Onderzoeken suggereren dat angstige honden een grotere kans hebben op een maagdraaiing dan ‘blije/ vrolijke’ honden. De bewegingen van het gastro-intestinale systeem zijn bij angstige honden anders dan bij ‘vrolijke’ honden wat de kans op een maagtorsie vergroot. Ook plotseling stress, bijvoorbeeld wanneer een hond ergens van schrikt, vergroot de kans op een maagtorsie.

Tot slot zijn er bepaalde hondenrassen die een grotere kans hebben op een maagtorsie. Dit zijn bijvoorbeeld de Dobermann, Rottweiler, Duitse dog of Weimaraners.

 

Hoe herken je een maagtorsie?

Een maagtorsie kun je op verschillende manieren herkennen. Maar niet elke hond laat alle symptomen zien. Symptomen van een maagtorsie zijn:

  • Een opgezwollen en harde buik: doordat gassen zich ophopen in de maag zet deze uit. In sommige gevallen komt de gezwollen maag achter de ribben uit, aan de linkerzijde van het lichaam.
  • Loos braken: door de opgezwollen maag zal de hond braakneigingen krijgen. Doordat de maag is afgesloten kan de hond echter niet braken, de maaginhoud kan simpelweg niet uit de maag.
  • Overmatig kwijlen.
  • Verkrampte houding: de hond heeft pijn en voelt zich niet lekker waardoor hij een verkrampte houding aan kan nemen. Ook kunnen honden gaan janken door de pijn.
  • Sloom worden: De opgezwollen maag drukt op organen maar ook op bloedvaten. Hierdoor kunnen de bloedvaten de organen in het lichaam niet meer voorzien van zuurstof. Uiteindelijk kan dit resulteren in een shock.
  • Bleke slijmvliezen: Een hond die zuurstoftekort heeft, krijgt bleke slijmvliezen. Doordat de maag op de bloedvaten drukt, kunnen deze hun werk niet meer doen waardoor er geen zuurstof meer getransporteerd wordt door het lichaam. Ook drukt de opgezwollen maag op de longen waardoor de hond moeite heeft met ademhalen.

Wat moet je doen als je vermoed dat jouw hond een maagtorsie heeft?

Herken je enkele van de genoemde symptomen? Ga dan direct met jouw hond naar de dichtstbijzijnde dierenarts, een maagtorsie is namelijk een spoedgeval waarbij snel handelen cruciaal is!
De dierenarts zal proberen het gas uit de maag te krijgen. In sommige gevallen kan dit door een slang aan te brengen via de slokdarm van de hond. In andere gevallen moet de dierenarts de maag operatief terugdraaien. In het geval van een operatie zal de dierenarts de maag van de hond vastzetten. Hierdoor heeft de hond een kleinere kans om nog eens een maagdraaiing te krijgen; een hond die een maagtorsie heeft gehad, heeft ongeveer 80% kans om weer een maagtorsie te krijgen.

 

Hoe kun je een maagtorsie voorkomen?

Let op hoe en wanneer je jouw hond voert. Geef jouw hond geen grote porties in één keer maar verdeel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid over 3 à 4 maaltijden per dag.
Verder is het belangrijk om na het voeren van jouw hond minimaal een uur te wachten voordat je hem uit gaat laten of voordat je hem intensief laat spelen. Op deze manier geef je het lichaam van jouw hond de tijd om het voer te verteren. Laat jouw hond ook ongeveer een uur voor het voeren niet uit.
Wanneer jouw hond schrokt kun je een antischrokbak aanschaffen zodat jouw hond rustiger eet en minder lucht binnen krijgt tijdens het eten.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *