Wist je dat…

Chocolade giftig is voor honden en katten?

 

Je kunt het in bijna elk huis vinden: chocolade. En dat maakt het nu zo gevaarlijk. Een van de belangrijkste ingrediënten van chocolade is cacao, en dat is nou net het schadelijke ingrediënt voor jouw hond of kat; cacao bevat namelijk theobromine en cafeïne, twee giftige stoffen voor onze kleine viervoeters.

 

Chocolade giftig voor honden

Producten die je in veel huishoudens tegen komt welke, in meer of mindere mate, giftig zijn voor honden en katten: koffie, druiven (en rozijnen), uien, knoflook en natuurlijk chocolade.

 

Mensen zijn prima in staat om theobromine af te breken, dit geldt echter niet voor onze kleine, trouwe viervoeters. Theobromine wordt veel langzamer afgebroken in het lichaam van honden en katten waardoor dit stofje zich ophoopt en er uiteindelijk sprake is van een overdosis. Theobromine tast het centrale zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem en het respiratoire systeem aan.

 

TheobromineChocolade

De hoeveelheid theobromine die een hond of kat binnen heeft gekregen, bepaalt welke symptomen een hond of kat laat zien. De hoeveelheid is ook van belang om te bepalen hoe ernstig de situatie is.
Een milde theobrominevergiftiging treedt op wanneer een hond of kat een hoeveelheid van circa 20 milligram per kilogram lichaamsgewicht aan theobromine binnen heeft gekregen. Een dosering van 100 tot 200 milligram per kilogram lichaamsgewicht is toxisch (voor honden).

 

Daarnaast speelt ook de soort chocolade die een hond of kat heeft gegeten een belangrijke rol. Pure chocolade bevat circa 15 mg theobromine per gram. Melkchocolade bevat circa 2 mg per gram en witte chocolade bevat het minste theobromine, slechts 0,1 mg per gram. Je kunt je voorstellen dat een hond of kat sneller een theobrominevergiftiging heeft wanneer het dier pure chocolade heeft gegeten dan wanneer hij melk- of witte chocolade heeft gegeten…

 

Er zijn verschillende symptomen waaraan je een chocoladevergiftiging kunt herkennen. De symptomen van een milde theobrominevergiftiging zijn:

  • Overgeven
  • Rusteloos
  • Hijgen
  • Diarree

 

Wanneer een hond of kat meer theobromine heeft binnen gekregen, kunnen de symptomen zijn:

  • Hartritmestoornissen
  • Ongecontroleerde spiersamentrekkingen
  • Koorts
  • Een beroerte
  • Een hoge bloeddruk

 

Vaak treden deze symptomen op binnen twee uur na de inname van chocolade. Maar doordat de afbraak van theobromine zeer traag is, kunnen symptomen ook pas na 24 uur optreden.

 

Wat moet je doen als jouw hond of kat chocolade heeft gegeten?

Wanneer een hond of kat chocolade heeft gegeten moet je altijd contact opnemen met de dierenarts, dit is een spoedgeval! Het is dan belangrijk om te weten of jouw huisdier pure, melk of witte chocolade heeft gegeten en hoeveel. Een dierenarts geeft meestal het advies om zo snel mogelijk met jouw huisdier langs te komen.

 

De behandeling van een chocoladevergiftiging kan bestaan uit het induceren van overgeven (als de opname van chocolade niet langer dan 3 tot 6 uur geleden is), spoelen van de maag, het toedienen van actieve kool, toediening van zuurstof of een intraveneus infuus. De behandeling is afhankelijk van de ernst. Het kan circa drie dagen duren voordat een hond of kat volledig genezen is van een theobrominevergiftiging.

 

 

Let op:
Honden hebben een voorkeur voor producten die zoet zijn, dit komt doordat de smaakpapillen van honden gevoeliger zijn voor een zoete smaak dan de smaakpapillen van katten. Je zult hierdoor eerder een hond zien eten van chocolade dan een kat. In tegenstelling tot honden, hebben katten een voorkeur voor producten met een bittere smaak.

 

Chocolade giftig voor katten

Je zult eerder een hond chocolade zien eten dan een kat, katten hebben een voorkeur voor bittere producten.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *