Wat weet jij over coprofagie? (het eten van ontlasting)

 

Misschien heb je het wel eens mee gemaakt; je bent met jouw hond aan het wandelen en hij heeft net zijn behoefte gedaan. Vervolgens draait jouw hond zich om en eet zijn eigen ontlasting op.

 

Coprofagie quiz

 

Het kan ook voorkomen dat jouw hond de ontlasting van andere honden op eet. Je zal dit gedrag waarschijnlijk erg onsmakelijk vinden en hebt liever dat jouw hond dit niet doet… Maar waarom eet een hond zijn eigen ontlasting of de ontlasting van andere honden eigenlijk op?

 

Weet jij de antwoorden?

Zijn de 4 volgende beweringen een fabel of een feit? Wat denk jij? (Je vindt de antwoorden onderaan deze pagina.)

 

  1. Een teef eet de ontlasting van haar pups op om het nest schoon te houden. De pups bootsen dit gedrag na en doen dit tijdens hun puppytijd. Sommige pups blijven dit gedrag echter ook vertonen als ze volwassen zijn.
  2. De voeding van een hond bevat niet alle voedingsstoffen die hij nodig heeft en hierdoor heeft de hond een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Om het tekort aan deze voedingsstoffen te compenseren, kan de hond de ontlasting van andere honden opeten.
  3. Ontlasting bevat onverteerde voedingsstoffen. Deze onverteerde voedingsstoffen ruiken erg aantrekkelijk voor honden en hierdoor kunnen honden de ontlasting opeten.
  4. Een hond heeft last van wormen of andere intestinale parasieten. Deze wormen of parasieten nemen de voedingsstoffen uit de darmen van de hond op. Hierdoor krijgt de hond een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Om het tekort aan de voedingsstoffen te compenseren zal de hond ontlasting opeten.

 

Teefje en nest puppy's

 

Antwoorden

1.  FEIT

Een teef met een nest puppy’s eet de ontlasting op om twee redenen:

  • Om het nest ‘schoon’ te houden.
  • De tweede reden heeft meer met het instinct te maken; de teef eet de ontlasting op zodat de geur van ontlasting zich niet kan verspreiden en hierdoor geen roofdieren aan kan trekken. Ook al zijn er geen roofdieren in jouw huis, een teefje kan de ontlasting toch om deze reden op blijven eten.

Omdat puppy’s nog bij hun moeder ‘afkijken’ hoe ze bepaalde dingen moeten doen, nemen zij dit gedrag over. De teef zal na een tijdje stoppen met het op eten van de ontlasting (wanneer de pups vaste voeding kunnen eten en buiten het nest hun behoefte kunnen doen). Soms gaan puppy’s hierna echter nog door met het opeten van ontlasting, ook wanneer zij al volwassen zijn.

 

2. FABEL

Hondenvoeding met het label -compleet- moet in Nederland voldoen aan strenge eisen. Dit betekent dat een complete hondenvoeding een hond ook echt voorziet in alle essentiële voedingsstoffen. Geef jij jouw hond een complete hondenvoeding? Dan kan hij geen tekort aan bepaalde voedingsstoffen hebben (tenzij er sprake is van een gezondheidsprobleem waardoor de hond de voedingsstoffen niet goed op kan nemen uit de voeding, maar dan ligt het probleem niet bij de voeding).

 

3. FEIT

Verschillende oorzaken voor onverteerde voedingsstoffen in de ontlasting zijn: overvoeren, een aandoening waarbij er een tekort is aan verteringsenzymen (bijvoorbeeld EPI) of een slechte vertering van voedingsstoffen. Wanneer een hond zijn eigen ontlasting op eet kun je dit eerst proberen op te lossen door de hond minder voer te geven, of door een voeding te geven die uitsluitend hoogwaardige ingrediënten bevat.

Eet een hond de ontlasting op van andere honden? Dan kun je dit probleem alleen tackelen door jouw hond extra goed in de gaten te houden tijdens het wandelen, en er zo voor zorgen dat de hond geen ontlasting op eet.

 

4.  FEIT

Wanneer een hond last heeft van wormen of andere intestinale parasieten kan hij de voedingsstoffen uit de voeding niet meer (goed) opnemen; de wormen of parasieten nemen deze voedingsstoffen namelijk op in plaats van de hond. Om toch aan de benodigde voedingsstoffen te komen zal een hond alles opeten waar  maar enigszins voedingsstoffen in zitten, dit kan dus ook de ontlasting zijn van andere honden. Als je vermoed dat jouw hond ontlasting heeft omdat hij last heeft van wormen of andere parasieten, dan is het noodzakelijk om hem een behandeling te geven tegen de wormen of parasieten.